Zo ga je als bouwbedrijf veilig te werk

0

Veiligheid op de werkvloer is te allen tijde belangrijk. Bij bouwbedrijven is dit echter nog belangrijker omdat werknemers in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen. Zorg er dus voor dat je personeel ten alle tijden veilig te werk kan gaan. Een aannemersbedrijf krijgt diverse opdrachten die niet altijd in een veilige werkomgeving plaatsvinden. Hoe je ten alle tijden veilig te wek kan gaan lees je in onderstaand artikel.

Instructieposters en informatiefolders

Om elke nieuwe werknemer en gevestigd personeel blijvend te herinneren aan diverse veiligheidsprocedures is het hebben van posters en folders een vereiste in de bouw. Instructieposters kunnen aangeven hoe bepaald gereedschap gebruikt moet worden en bij welke materialen of omstandigheden er een mondkapje gedragen zal moeten worden. In een informatiefolder kunnen basis veiligheidsnormen worden uitgelegd. Dit is een folder die elke werknemer mee naar huis kan nemen, maar die ook op de werkplek ligt om ten alle tijden in te kunnen zien. Zo maak je de werknemers bekend met bepaalde veiligheidseisen en instructies die zij moeten volgen. Als de werknemers er bekend mee zijn is stap één al gezet.

Regels op de werkvloer

Of er nou gebouwd of verbouwd wordt, regels zijn er om op te volgen, indien dit niet gedaan wordt kunnen er consequenties volgen. Maak ook duidelijk dat er consequenties zullen volgens na het niet naleven van de regels op de werkvloer. Stel bijvoorbeeld regels in zoals: ten alle tijden een veiligheidshelm dragen, reflecterende vestjes dragen, veiligheidsbril op doen et cetera. Discussieer samen met je werknemers of zij het eens zijn met de regels en kijk of er eventueel aanvullingen gedaan kunnen worden. Zorg dat iedereen ervan op de hoogte is en eventueel aanwezigheid afvinkt. Zo kan je er ten alle tijden op terugkomen, mocht iemand van je personeel een regel overtreden.

Tijdig pauze nemen

Het lijkt misschien niet direct voor veiligheid op de werkvloer te zorgen maar tijdig pauze nemen doet dit zeker wel. Als men niet op tijd pauze kan nemen of genoeg eet, is er vaak een lagere concentratie. Als de concentratie en oplettendheid van werknemers omlaag gaan kan dit voor gevaar op de werkvloer zorgen. Men let niet op de regels, volgen de veiligheidsinstructies niet allemaal op of letten niet op waar zij lopen. Pauze en voldoende eten is dus heel belangrijk om veilig te werk te kunnen gaan.

Daarnaast vereist het discipline en oplettendheid van andere werknemers. Samen maak je de werkplek tenslotte veilig en houd je ook een oogje in het zeil bij dreigende situaties. Zorg dat al het personeel weet waar zij op moeten letten en veiligheid voorop stelt op de werkvloer!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply