Wanneer zijn veiligheidshesjes verplicht?

0

In onveilige of donkere situaties is het van levensbelang om goed gezien te worden. Dat is de reden dat bijvoorbeeld verkeersregelaars fluorescerende jassen of hesjes aan hebben: zij moeten gezien worden. In steeds meer situaties wordt het dragen van veiligheidshesjes verplicht. Om niet voor verrassingen komen te staan, vindt je hier een overzicht van situaties waarin veiligheidshesjes verplicht zijn. In sommige Europese landen kan het niet voor handen hebben van zo’n hesje zelfs tot een boete leiden!

Op vakantie naar het buitenland

In Nederland is het niet verplicht om een veiligheidsvest in je auto te hebben. Andere Europese landen hanteren echter een andere regelgeving. In onder andere België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje is het wettelijk verplicht om minstens één veiligheidshesje binnen handbereik te hebben in de auto. Dit houdt in dat het hesje dus niet in de kofferbak mag liggen. Wanneer je niet aan deze verplichting voldoet, riskeer je een boete van €15,-. Voor bedrijfsvoertuigen is het in deze landen verplicht om voor élke inzittende een veiligheidsvest mee te hebben. Het advies is om ook als je op vakantie gaat voor alle inzittende een veiligheidshesje mee te nemen. Ga goed voorbereid op reis! Dit zorgt ervoor dat je allemaal goed zichtbaar bent, wanneer de auto onverhoopt verlaten dient te worden in geval van pech of een ongeval.

Aan het werk

Mensen die voor hun beroep werk moeten verrichten waarbij verkeer komt kijken zijn wettelijk verplicht om een veiligheidshesje te dragen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan politieagenten tijdens een alcoholcontrole, verkeersregelaars, wegwerkers, mensen die aan het spoor werken, maar ook aan vuilnismannen. Voor alle andere werkzaamheden is dit niet verplicht. Naast het dragen van opvallende werkkleding wordt er bij wegwerkzaamheden ook een lagere maximumsnelheid gehanteerd om de veiligheid van de wegwerkers te waarborgen. Het gaat om zien en gezien worden. Opvallende kleding kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

Recreatie

Veiligheidshesjes zijn niet altijd verplicht, maar kunnen wel overal van pas komen. Denk hierbij aan de organisatoren of medewerkers van evenementen. Het wordt hierdoor voor bezoekers meteen duidelijk bij wie zij in geval van nood of vragen terecht kunnen. Ook tijdens het hardlopen, skateboarden of motorrijden wordt het sterk aangeraden om een veiligheidshesje te dragen. Zeker onder slechte of donkere weersomstandigheden. Een kleine investering die je veiligheid immers aanzienlijk vergroot.

Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij het dragen van een veiligheidshesje een verstandige keuze is. In een aantal van deze situaties is dit zelfs verplicht. Bereidt je goed voor wanneer je met de auto op vakantie gaat en informeer bij je werkgever naar veiligheidshesjes wanneer je op of langs de weg aan het werk moet. Veiligheidshesjes zijn tegenwoordig bijna overal te koop voor nog geen €10,00. Bij tankstations, in de bouwmarkt of gewoon online. Een kleine investering die levens kan redden. Veiligheidshesjes zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten en kunnen eventueel naar eigen wens bedrukt worden!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply