5 technische tools die nodig zijn om dauwpunten te meten

0

Dauwpuntmetingen komen vaak voor in de industrie. Het grootste deel van deze metingen hebben tot doel om de kwaliteit van de perslucht te bewaken en hiernaast de capaciteit van zowel de stikstof als de zuurstof te bepalen. Om een geslaagde dauwpuntmeting toe te passen bestaan er een aantal technische tools die ingezet kunnen worden. In dit artikel hebben wij 5 van deze tools uitgelicht.

1. Dauwpuntsensor

Perslucht speelt een grote rol binnen verschillende productieprocessen. Afhankelijk van de toepassing en het proces worden er strenge eisen gesteld aan de kwaliteit van de perslucht. Dit komt omdat het behalen van een specifiek dauwpunt vaak essentieel is voor het leveren van een goed eindproduct. Een dauwpuntsensor maakt het mogelijk om de perslucht, stikstof of gassystemen te monitoren op vocht én het drukdauwpunt. Een dauwpuntsensor werkt snel en is ook stabiel bij gebruik op lange termijn.

2. Dauwpunt transmitter

Een dauwpunt transmitter heeft hetzelfde gebruiksdoel als een dauwpuntsensor en is daarnaast uiterst geschikt voor systemen met adsorptiedrogers of membraamdrogers. Dit komt omdat de transmitter wordt geconfigureerd over een meetbereik van -80…+20°Cdp. Goed om te weten: deze tool is door de capacitieve meettechnologie niet gevoelig voor condens en beschermd tegen vervuiling.

3. All-in-one dauwpuntmeter

Als het om technische tools voor dauwpuntmetingen gaat, is dit waarschijnlijk de meest handige tool. De all-in-one dauwpuntmeter heeft zowel een standaard als een geïntegreerd display, analoge uitgang en sturing door een alarmcontact. Het display geeft de gemeten waarde én een alarmindicatie weer. Door deze dauwpuntmeter in combinatie met een meetkamer met snelkoppeling te gebruiken, kun je niet alleen het persluchtsysteem meten maar ook monitoren.

4. Flowmeter

Een flowmeter kan gebruikt worden voor het meten van verschillende gassen. Naast perslucht is de thermische flowmeter ook geschikt voor het meten van CO2, zuurstof en stikstof. De sensor is verkrijgbaar met of zonder display en kan aangesloten worden aan een kogelkraan of een boormantel. Voor de kogelkraan geldt dat er een 1/2″ G procesaansluiting nodig is. Wil je de meter via een boormantel gebruiken? Installeer deze dan zonder de druk van de leiding te halen.

5. Dauwpunt opnemer set

Een kant-en-klare oplossing voor het bewaken van het dauwpunt in het persluchtsysteem: de stationaire dauwpunt opnemer set. De set is samengesteld uit een DS400 display en een FA510 of FA515 dauwpunt opnemer voor absorptiedrogers. Goed om te weten: de set kan worden uitgebreid met twee extra analoge of digitale sensor ingangen, een datalogger voor één miljoen meetwaarden én een externe alarmunit.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply