De meest voorkomende ongelukken binnen de industrie!

0

Een ongelukje zit, zoals je waarschijnlijk weleens gemerkt zult hebben, altijd in een klein hoekje. Helaas zijn ze niet altijd te voorkomen. Met name op de werkvloer gaat er regelmatig wat mis maar gelukkig zijn de gevolgen daarvan niet altijd even groot. Helaas is dit niet altijd het geval. Wat dacht je van de hijskraan die omviel in Alpen aan den Rijn? Dit ongeval had natuurlijk voorkomen kunnen worden maar helaas is dat om verschillende redenen toch niet gelukt. Vandaag behandelen we daarom de meest voorkomende ongelukken binnen de industrie. Zo kun je eens goed bekijken hoe de veiligheid op dit gebied binnen jouw bedrijf geregeld is en je er maximaal op voorbereiden.

Slijtage

Eén van de meest voorkomende oorzaak van ongelukken binnen de industrie is natuurlijk slijtage aan gereedschappen of andere objecten. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidssystemen die niet meer functioneren, een brandblusser die te lang niet gecontroleerd is en niet meer werkt. Dit zijn allemaal voorbeelden, vaak van nalatigheid, die grote of kleine schade tot gevolg kunnen hebben. Door een goed en regelmatig je materialen te checken en altijd te voldoen aan eventuele eisen rondom controles beperk je de kans op ongevallen en eventuele risico’s.

Lekkage

Een ongeluk dat ook regelmatig voorkomt maar helaas veel minder vaak wordt opgemerkt is lekkage. Bij lekkage lekt een vloeistof of gas vaak zonder dat men het weet uit bijvoorbeeld een opslagtank of leiding. Niet alleen is het natuurlijk zonde van de vloeistof of het gas dat lekt, het kan ook nog eens erg gevaarlijk zijn. De stoffen kunnen giftig zijn of ontploffingsgevaar met zich meebrengen. Zorg daarom ook dat je leidingen en tanks regelmatig controleert. Met behulp van verschillende apparaten kun je eenvoudig lekkage opsporen en het probleem verhelpen.

De werknemer

Tot slot zijn veel oorzaken van ongelukken te wijten aan fouten van werknemers zelf. Bijvoorbeeld omdat zij vermoeid zijn, de veiligheidsvoorschriften niet naleven of omdat ze gewoon pech hebben en een fout maken. Goede training en veel oefening kunnen met name deze laatste 2 oorzaken flink beperken maar helaas blijft een fout natuurlijk menselijk. Het belangrijkste is dan ook dat er een goed protocol bestaat voor wanneer een ongeluk plaats heeft gevonden. Zo kun je snel en op de juiste wijze handelen om eventuele schades te beperken.

De kans op een ongeluk kun je helaas nooit helemaal wegnemen. Wel geldt natuurlijk dat hoe beter jouw personeel getraind is en hoe beter er aandacht aan de veiligheid besteed wordt hoe sneller kans op ongelukken afneemt. Neem daarom zeker de tijd om deze aandachtsgebieden binnen jouw bedrijf eens onder de loep te nemen en doe er je voordeel mee!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply