Werken in de bouw: zo waarborg je de veiligheid!

0

Werken in de bouw is geweldig. Grote kans dat jij regelmatig bouw vacatures doorspit. Maar het is ook een branche waarbij veiligheid van groot belang is. Dat is natuurlijk altijd het geval, maar in de bouw wordt gewerkt met materialen die groot en zwaar zijn, machines die gevaarlijk kunnen zijn bij verkeerd gebruik en er wordt natuurlijk gewerkt met mensen. Dat betekent dat er altijd situaties kunnen ontstaan die onverwacht zijn. Kortom, des te belangrijker dat het goed zit met de veiligheid en dat deze gewaarborgd wordt. In dit artikel vertellen we hoe je dat precies doet!

Een schone en opgeruimde werkomgeving

Een schone en opgeruimde werkomgeving is natuurlijk voor elk vakgebied prettiger werken, maar zeker in de bouw draagt het ook bij aan de veiligheid. Wat namelijk echt zorgt voor ongelukken is het laten rondslingeren van rommel. De ongelukken die namelijk het vaakst voorkomen zijn de ongelukken waarbij iemand valt of struikelt. Genoeg reden dus om te zorgen voor een bouwplaats die opgeruimd, netjes en geordend is.

De juiste kleding voor medewerkers

Het is prettig voor medewerkers in de bouw om voorzien te worden van de juiste kleding. Dat draagt enorm bij aan het plezier in het werk voor hen, maar het vergroot ook de veiligheid. Zo is een het fijn om een goede werkbroek te hebben met voldoende zakken en stevigheid, maar dankzij zo´n broek is het onderstel van een medewerker ook beschermd tegen schaaf- en schuurplekken. Maar je kunt ook denken aan het dragen van veiligheidshesjes en bouwhelmen.

Leid mensen op

Een leven lang leren is belangrijk, ook binnen de bouw. Om de veiligheid te kunnen waarborgen is het belangrijk dat er mensen rondlopen op de bouwplaats die weten hoe je een veilige werkomgeving creëert en in stand houdt. Zij kunnen collega’s die minder weten of op cruciale momenten vergeten te denken aan de veiligheid erop wijzen en instrueren hoe zij ook kunnen bijdragen aan hun eigen veiligheid en die van anderen. Sowieso is het belangrijk dat elke medewerker op de hoogte is van de regels die gelden op het gebied van veiligheid en veilig werken met bepaalde machines en gereedschappen. Zo kan er altijd een bepaald niveau van veiligheid worden gegarandeerd.

Als je er voor zorgt dat deze zaken allemaal op orde zijn kun je met een gerust hart spreken van een veilige werkomgeving in de bouw.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply