Bij welk werk is bescherming voor de oren noodzakelijk

0

Bij sommige beroepen is gehoorbescherming noodzakelijk om het werk uit te kunnen voeren. Dit is uit veiligheidsoverwegingen bepaald, voor de veiligheid van de werknemer en zijn gehoor. Voor een beroep op kantoor of in een winkel zal dit niet noodzakelijk zijn. Voor welk werk wel? Je leest er meer over in het artikel!

Verplicht gehoorbescherming

Naast speciale werkkleding binnen bepaalde sectoren is ook gehoorbescherming in veel gevallen verplicht. Het volume kan bij werken in de bouw, havens of fabrieken namelijk erg oplopen. Hierbij loop je de kans om een aanzienlijke gehoorbeschadiging op te lopen na hele dagen werken. Het is dus noodzakelijk om gehoorbescherming te dragen om slechthorendheid te voorkomen.

Gehoorbescherming mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om gehoorbeschadiging te voorkomen. Zo zijn er de volgende opties: oorkappen, oordopjes (wegwerp of herbruikbaar) en otoplastieken. Elk zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken. Bij werkzaamheden als bouwvakker of op een boorplatform is een oorkap verplicht. Deze beschermen je oren volledig tegen allerlei omgevingsgeluiden. Ook als je vliegtuigverkeersleider bent is een oorkap noodzakelijk, opstijgende vliegtuigen maken veel lawaai en komen hard binnen. Blootstelling aan dit soort geluiden zorgen vrijwel direct voor een permanente gehoorbeschadiging.

Wanneer je een beroep uitoefent als meubelmaker en hout moet zagen kunnen otoplastieken of oorkappen benodigd zijn. Dit ligt aan de rest van de omgevingsgeluiden en het volume hiervan. Otoplastieken zijn individueel gemaakte oordoppen die de gehoorgang perfect afsluiten en individueel zijn aangepast aan de gehoorkarakteristieken. Bij boorplatforms of werk in de haven wordt soms een combinatie van beide gebruikt.

Ook deze beroepen behoeven gehoorbescherming

Een ietwat ouderwets beroep is het werken in de mijnen. Toch word dit beroep nog uitgevoerd en speelt bescherming voor de oren een noodzakelijke rol voor mijnwerkers. Ook fabrieksarbeiders worden dagelijks blootgesteld aan harde geluiden, die van lange duur zijn. Hier kan na lang werken dan ook gehoorverlies ontstaan. Een beroep waar je niet snel aan denkt bij gehoorbeschadiging zijn boeren. Echter speelt dit hierbij wel een rol, denk maar aan de tractoren en andere machines waar zij dagelijks van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee werken.

Ook muzikanten worden vaak blootgesteld aan harde geluiden vanuit de speakers, vooral voor hun is het gehoor van groot belang. Zowel ook metaalbewerkers, die naast bescherming voor de oren ook andere veiligheidskleding behoeven om veilig te werk te kunnen gaan. Enkel bescherming voor de oren is hierbij niet voldoende om de medewerkers te beveiligen voor rondvliegende stukken metaal, hitte en dergelijke.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply