Zo zorg je voor voedselveiligheid binnen jouw bedrijfskantine

0

Alle bedrijven die zich bezig houden met het bereiden en/of verkopen van etenswaren, hebben te maken met de HACCP hygiënecode. Ook bedrijfskantines vallen onder deze categorie. De hygiënecode is opgesteld om de voedselveiligheid te kunnen bewaken. In dit artikel lichten wij een aantal belangrijke aandachtsgebieden toe, die jij meteen kan implementeren in de kantine van jouw bedrijf.

Temperatuur regulatie

Of het nu gaat om rauwe of bereide etenswaren: producten moeten te allen tijde onder de juiste temperatuur worden bewaard. Wat deze temperatuur is, verschilt per product. Wij raden het aan om hiervan een lijst te maken. Houd je de temperatuur niet onder controle, dan kunnen micro-organismen, zoals bacteriën, zich volop vermenigvuldigen in de voeding. Controleer dus regelmatig de temperatuur, vooral bij transport en leveringen.

Persoonlijke hygiëne

In de voedselverwerkende industrie wordt veel met de blote handen gewerkt. Een schone werkomgeving begint dan ook met de persoonlijke hygiëne van werknemers. Denk hierbij aan het regelmatig wassen van de handen met water en zeep en het dragen van handschoenen wanneer er met rauwe voeding wordt gewerkt. Dit tweede voorkomt kruisbesmetting. Een voorbeeld wanneer kruisbesmetting kan ontstaan: Wanneer rauw vlees met hetzelfde oppervlakte wordt aangeraakt als bijvoorbeeld groenten. Dit kan gebeuren via een vork, een snijplank, maar dus ook met de blote hand. Het gevolg hiervan is dat er ziekmakende bacteriën over worden gedragen van het ene product op het andere, waardoor mensen ziek kunnen worden.

Een schoon werkoppervlak

Het volgende aandachtspunt is bij de meeste mensen wel bekend, maar toch herinneren we je graag nog een keer aan het belang van goede reiniging. Door contactoppervlakken te ontsmetten worden ziekteverwekkers gedood. Reinig alle contactoppervlakken (zoals deurklinken of een betaalterminal) binnen je bedrijf, meermaals per dag.

Afvalverwerking

Ongediertebestrijding speelt een belangrijke rol bij voedselveiligheid. Insecten zoals vliegen en kakkerlakken kunnen makkelijk ziektes verspreiden door het voedsel te besmetten. Is er sprake van ongedierte binnen jouw bedrijf? Bestrijd dit dan per direct. Om ongedierte te voorkomen is het van belang dat de afvalverwerking goed geregeld is. Dit begint bij duidelijke procedures voor de verwerking van afval, goede afvalcontainers en voldoende ruimte voor afvalopslag.  

Audit voedselveiligheid

Zoals je ziet, is voedselveiligheid extreem belangrijk. Het zorgt niet alleen voor een schone en prettige werkomgeving, maar voorkomt daarnaast ook de verspreiding van ziektes en een kans op voedselvergiftiging. Er zijn dan ook veel wettelijke verplichtingen en regelgevingen op het gebied van voedselveiligheid. Wij raden het aan om een audit voedselveiligheid uit te laten voeren, zodat jij weet of jouw bedrijfskantine voldoet aan al deze eisen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply