Eisen voor goede werkkleding en werkschoenen

0

De wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden schrijft voor in welke bedrijfstakken beschermende kleding moet worden gedragen. Ook vermeldt het duidelijk over welke persoonlijke beschermingsmiddelen medewerkers horen te beschikken. Het doel van professionele bedrijfskleding is niet alleen bescherming van medewerkers tegen weersinvloeden of blootstelling aan gevaarlijke stoffen, stof, vuil of risicovolle omstandigheden. Ook dient het om je eigen onderkleding te beschermen. Zowel professionals als particuliere doe-het-zelvers doen er dus goed aan om altijd goed beschermd aan een klus te beginnen. Want wat je ook doet, je persoonlijke veiligheid staat boven alles.

Wettelijke eisen

Er zijn diverse leveranciers die werkkleding en werkschoenen leveren aan grote en kleine organisaties, dus ook aan zzp’ers en particulieren. Goede bedrijfskleding moet voldoen aan alle wettelijke eisen, zoals EN ISO 13688 normen en dient uitsluitend gemaakt te zijn van bewezen effectieve materialen. Zo is een veel gebruikte stof: cordura. Deze stof biedt niet alleen afdoende bescherming, maar het is ook belangrijk dat gebruikers de bedrijfskleding graag dragen omdat het comfortabel aanvoelt en niet hindert bij hun diverse werkzaamheden. Goede werkkleding moet ook beslist ontworpen zijn met draagcomfort als belangrijk aandachtspunt. Draagcomfort is ook van cruciaal belang bij prettige werkschoenen. Goede werkschoenen moeten naadloos passen en langdurig werken en staan mogelijk maken, bij alle mogelijke werkomstandigheden.

Werkkleding geeft een professionele uitstraling

Zeker als je buiten werkt in het zicht van omstanders, is het goed dat je als professional herkenbaar bent. Goede werkkleding draagt bij aan een professionele uitstraling. Het is mogelijk om je bedrijfskleding op maat en op je bedrijf of eigen naam gepersonaliseerd te bestellen. Je kunt dit zien als een kans om je bedrijf in de buitenwereld bekendheid te geven. Je bedrijfsnaam en eventuele slogan kun je eenvoudig op je bedrijfskleding laten drukken of borduren. Hierdoor is je bedrijfskleding niet alleen functioneel en beschermend, maar werkt het ook positief op je naamsbekendheid.

Speciale werkkleding en werkschoenen

Bepaalde branches en beroepen stellen extra eisen aan bedrijfskleding en werkschoenen. Het zou kunnen zijn dat je veel met water werkt, of kleding zoekt die hitte- en vuurbestendig is. Ook als je werkt met agressieve chemicali├źn is het vaak nodig dat je werkkleding en werkschoenen hierop aangepast zijn. Veel bekwame leveranciers van werkkleding kennen de eisen die de wetgever aan deze werkzaamheden stelt en hebben in hun leverprogramma speciale bedrijfskleding opgenomen die aan deze extra eisen voldoet. Kortom, welke arbeidsomstandigheden voor jou dagelijkse kost zijn, goede werkkleding biedt je adequate bescherming en veel draagcomfort.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply