Wat is een gezonde inrichting voor je werkplek?

2

Een gezond kantoor kan tot wel 10% schelen in productiviteit. Een gezonde werkplek is een aangename werkomgeving die over de juiste mate van comfort, lichtinval, klimaat en zuivere lucht beschikt. Daarnaast dient de kantoorruimte te inspireren en motiveren. Er zijn een aantal zaken die hierbij van belang zijn en veel effect hebben op werknemers. Lees hier alles wat je, naast het faciliteren van ergonomische bureaustoelen, allemaal kunt doen om een gezonde inrichting van jouw (nieuwe) kantoorruimte te realiseren!

Het belang van staan

Het is algemeen bekend dat langdurig zitten gezondheidsproblemen veroorzaakt zoals rugpijn, diabetes, gewrichtspijn en spierblessures. Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten bij kantoormedewerkers die de hele dag zitten. De beste manier om dit te voorkomen is het aanschaffen van een sta bureau.

Sta bureaus zijn heel eenvoudig in hoogte te verstellen. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om af te wisselen tussen zittend en staand werken. De afwisseling in werkhouding vermindert klachten zoals rugpijn, concentratieverlies en nek-en schouderklachten. Iets wat tegenwoordig ook erg populair is, zijn vergaderruimtes waar je staand vergadert. Door het verhoogde concentratie niveau van staand werken zijn vergaderingen effectiever en korter.

Steeds meer verhuurders van kantoren denken tegenwoordig met je mee om een gezonde werkplek te creëren. Dit was eerst alleen in Amsterdam en Rotterdam, maar nu beschikken kleinere steden ook steeds vaker over goed doordachte kantoren die je kunt huren. Steeds meer kantoren in Den Haag bieden dit bijvoorbeeld ook aan.

Meer frisse lucht

Helaas hebben kantoren vaak een slechte ventilatie en ramen die niet opengaan. Combineer dat met in een ruimte zitten met tientallen andere mensen en je hebt een perfect recept voor muffe, door computer en mens vervuilde vervuilde lucht. Het feit dat je het 8 uur per dag inademt, helpt ook niet. Slechte ventilatie kan leiden tot wat bekend staat als “beroepsallergieën”. Om dit probleem op te lossen kun je investeren in een luchtreiniger voor jouw kantoorruimte die onzuiverheden en luchtverontreinigende stoffen verwijdert.

Het plaatsen van kamerplanten kan ook bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Kamerplanten in werkruimtes reinigen de lucht en verhogen het zuurstofgehalte. Planten zorgen ook voor minder stress, vermoeidheid en een lagere kans op depressies. Bovendien geeft meer groen op kantoor een boost aan de mentaliteit en mindset van het personeel.

Het is wetenschappelijk is bewezen dat bepaalde planten significant bijdragen aan een schonere lucht op kantoor. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen uit de lucht op. Vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. Door de juiste plaatsing van planten wordt de luchtvochtigheid hoger gehouden. Door het verminderen van de droge lucht komen ziektes zoals kriebelhoest veel minder vaak voor. Vooral de lepelplant en de krulvaren zijn planten die zijn best doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Natuurlijke verlichting

Natuurlijke verlichting is vooral belangrijk tijdens de winterse donkere dagen. Hoe lichter je kantoor is, hoe productiever je werknemers zijn. Licht beïnvloedt je stemming, eetlust en alertheid.

Uit onderzoek blijkt dat het beter is om mee te gaan met het ritme van het licht daarom is de hoeveelheid natuurlijk licht erg belangrijk. Kunstmatig licht kan je natuurlijke ritme verstoren en veroorzaakt juist vermoeidheid. Dit wordt bevestigd door onderzoekers van de University of Illinois (2014). Zij kwamen er achter dat medewerkers die binnen zeven meter van een raam werken gemiddeld 45 minuten langer slapen dan andere collega’s.

Tot slot over een gezonde inrichting

Uiteraard is een bureau waarbij je niet de hele tijd zit en een ergonomische bureaustoel het belangrijkst om pijn en klachten te voorkomen. Maar de luchtkwaliteit is een factor die nog vaak wordt onderschat. Dat terwijl dit juist zo belangrijk is voor de gezondheid van de werknemers. Kantoorplanten zorgen ervoor dat mensen zich beter voelen en brengen een positieve sfeer met zich mee. Combineer dit met een natuurlijke verlichting op de werkplek en je hebt een gezonde werkruimte voor al je werknemers.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Discussion2 reacties

Leave A Reply