Wil jij de veiligheid van jouw personeel waarborgen? Let dan op de volgende zaken

0

Veiligheid op de werkvloer is belangrijk. Voor je werknemers, voor jou als ondernemer en ook voor de uitvoering van de werkzaamheden binnen het bedrijf. Wanneer alles op een veilige manier gebeurt zal alles ook efficiënter verlopen. Win-win dus wanneer je de veiligheid van je personeel kunt waarborgen. Alleen kan dat nog behoorlijk ingewikkeld zijn. Toch wil je een arbeidsongeval te allen tijde voorkomen. Gelukkig zijn er zaken waar je op kunt letten. Heb je aandacht besteed aan al deze punten, dan weet je in ieder geval zeker dat de basis voor de veiligheid van jouw personeel goed zit!

Een opgeruimde en schone werkvloer

Misschien klinkt het als een open deur. Een opgeruimde en schone werkvloer. Dat wil toch iedereen? Zeker, maar vallen en struikelen zijn niet voor niets bedrijfsongeval nummer één! Een opgeruimde werkvloer waar niets onnodigs rondslingert vermindert het risico op vallen voor jouw werknemers. Een goede organisatie van de werkvloer draagt hier aan bij. Daarnaast speelt een opgeruimde en schone werkomgeving op zich ook een belangrijke rol bij de gezondheid van werknemers. Zorg bijvoorbeeld voor een goed schoonmaakbedrijf dat ook specialistische zaken als tapijtreiniging en vloeronderhoud aanbied. Hoe schoner, hoe beter.

Duidelijke regels

Misschien vind je het wat flauw om overal regeltjes bij te verzinnen. Maar gedrag en het volgen van protocollen tellen echt zwaar wanneer je kijkt naar de veiligheid van je werknemers. Misschien vinden zij het niet altijd even prettig om aan dergelijke eisen te moeten voldoen, maar die zijn er niet voor niets. Die zijn gemaakt met de veiligheid van de werknemers zelf in het achterhoofd. Zorg er dus voor dat je als bedrijf niet alleen voldoet aan de wet- en regelgeving, maar ook zorgt dat het gedrag van je werknemers klopt en alle regels en protocollen serieus worden genomen.

Controleer apparatuur

Regelmatig komt het voor dat werknemers met apparaten en machines moeten werken. Zorg ervoor dat deze regelmatig gecontroleerd worden. Het kan gruwelijk mis gaan wanneer een machine onbetrouwbaar blijkt.

Goede werkkleding

Op kantoor is het misschien niet zo belangrijk, maar werkkleding in de bouw is dan weer des te belangrijker. Goede werkkleding biedt bescherming tijdens bepaalde werkzaamheden. Je kunt denken aan een veiligheidshesje, helmen, handschoenen, mondkapjes, gehoorbeschermers en schoenen met stalen neuzen. Goede werkkleding zit niet in de weg maar beschermt wel bij specifieke werkzaamheden. Daarnaast is het ook handig: denk aan een stevige werkbroek met veel opbergmogelijkheden.

Heb je deze zaken voor elkaar? Dan ben je heel goed op weg om de veiligheid van je werknemers te kunnen waarborgen!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply