Het bezorgen/vervoeren van producten; zelf doen of uitbesteden?

0

Als ondernemer wil je graag zoveel mogelijk grip hebben op alle zaken die bij je onderneming komen kijken. Vaak is de logistiek een cruciaal onderdeel van een bedrijf dat producten verkoopt. Die logistieke processen wil je dan op een veilige en efficiënte manier kunnen inrichten. Aan het begin van elk logistiek proces staat de vraag of je de producten zelf gaat bezorgen en vervoeren of dat je dit gaat uitbesteden. Je moet dan een aantal zaken overwegen om hierin een goede keuze te kunnen maken. We helpen je daar graag bij!

Kosten

Een van de belangrijkste aandachtspunten zijn investeringen en kosten van de logistiek binnen jouw bedrijf. Uiteindelijk draait het om geld en wil je op een zo efficiënt mogelijke manier te werk gaan, ook op het gebied van kosten en investeringen. Voor veel ondernemingen is het niet realistisch om zelf te investeren in een wagenpark, heftrucks, traplopers, ICT en logistieke professionals. Vaak wordt de keuze dan al voor je gemaakt, want uitbesteden is in zo’n geval een keuze die wel haalbaar is. De kosten voor deze zaken worden dan flexibel in plaats van vast omdat je alleen betaalt voor de capaciteit die je nodig hebt.

Milieu

Het milieu krijgt steeds meer aandacht, ook vanuit ondernemers. Op het gebied van logistiek valt veel winst te behalen. Niet voor niets is het ook een factor die meespeelt bij de keuze voor het uitbesteden of zelf verzorgen van de logistieke processen binnen jouw bedrijf. Om te beginnen is het belangrijk dat je je verdiept in wat er mogelijk is op het gebied van duurzame logistiek. Zo is het gebruik van kunststof pallets een enorme game-changer. Mocht je er voor kiezen om het te gaan uitbesteden, kijk dan bijvoorbeeld met welke pallets er gewerkt wordt.

Flexibiliteit

Natuurlijk super belangrijk voor een ondernemer: flexibiliteit.  Je wilt kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen die je niet per sé van te voren hebt zien aankomen. Ook dan is het, zeker in het begin, verstandig om te kiezen voor het uitbesteden van je logistieke processen. Je hebt geen zorgen over het onderhouden van logistiek personeel, een opslagruimte die leeg staat of juist een tekort aan opslagruimte. Je kunt makkelijk opschakelen indien nodig. Dit alles brengt een stuk minder operationele en financiële risico’s met zich mee voor jou als ondernemer.

Afhankelijk van waar je staat met jouw bedrijf en wat je belangrijk vindt als ondernemer kun je een gedegen keuze maken voor de manier waarop je jouw logistiek inricht.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply