De voor -en nadelen van een afzuigsysteem op de werkvloer

0

Iedereen wil goed voor het personeel zorgen; goede koffie, genoeg pauze, lekker drinken in de koelkast. Je helpt de mensen pas echt door gezonde lucht in het kantoor te hebben. Een van de manieren is door een afzuigsysteem te installeren op de werkvloer. Maar wat zijn hiervan nu de voor- en nadelen? Je leest het hier!

Gezonde lucht op de werkvloer

Zonder dat je het doorhebt, kan de lucht op je werk van slechte kwaliteit zijn. Luchtverversing op de werkvloer is erg belangrijk. Wat is precies het nut van luchtreiniging op de werkvloer? Als werknemer ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van je werknemers. Wanneer personeel in schone lucht werkt, is het ziekteverzuim lager, voelen ze zich lekkerder en zullen ze het werk beter uitvoeren. Het is dus niet de bedoeling dat de ramen open worden gezet als het lekker weer is buiten. Het moet intern duidelijk zijn dat de instellingen van het afzuigsysteem aangepast moeten worden en niet dat het raam

Werking van een afzuigsysteem

Een mogelijkheid om schone lucht op kantoor te creëren is door middel van afzuigsystemen. Een goed afzuigsysteem zorgt voor minimalisatie van blootstelling aan schadelijke stoffen, gassen en dampen. Het zorgt ervoor dat lucht van buiten wordt gefilterd en naar binnen komt. Zo krijg je op een prettige manier gezonde lucht binnen. Zorg ervoor dat het afzuigsysteem goed gedimensioneerd is. Het systeem moet de grootte van de ruimte aankunnen, maar moet niet te groot zijn. Je hebt dan onnodig hogere kosten en dat wil je niet. Daarnaast is het goed om een plan te hebben voor het schoonmaken en vervangen van de filters. Doe je dit niet, blijf je alsnog met ongezonde lucht zitten. Dan is het grote voordeel van schone lucht weg.

De voordelen van een afzuigsysteem

Welke voordelen zitten er nu precies aan een afzuigsysteem? Te beginnen met het belangrijkste: het levert gezonde, schone lucht van buiten naar binnen. Je hebt hierdoor geen last van de fijnstof die op straat te vinden is en door het open raam naar binnen komt. De ramen kunnen dicht blijven, terwijl er toch frisse lucht binnenkomt. Daarnaast is er maar beperkt energieverlies, omdat je geen warmte kwijtraakt naar buiten. En medewerkers vinden het fijn als het bedrijf streeft naar een gezonde werkplek voor hen. Hierdoor wordt beter gepresteerd, wat resulteert in successen op de werkvloer.

De nadelen van een afzuigsysteem

Laten we ook even kijken of er nadelen aan een afzuigsysteem hangen. Het is vooral belangrijk om het afzuigsysteem op de juiste manier te positioneren op het kantoor. Als het op de verkeerde plek wordt gemonteerd, heb je kans dat personeelsleden net in de luchtstroom zitten en daardoor vatbaar zijn voor verkoudheid of een stijve nek. Dat zou vervelend zijn, omdat schone lucht juist goed voor de gezondheid is.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply