3 manieren om veilig kunststof producten te produceren

0

Stoelen, prullenbakken, lampen, afstandsbedieningen en computers.. we hebben allemaal wel kunststof producten in huis of op het werk waar we niet zonder kunnen. Het zijn meestal goedkopere producten, waardoor het voor iedereen aan te schaffen is. Daarnaast is het goed schoon te houden, wat ook erg handig is als je bijvoorbeeld denkt aan een kinderstoel of kindertafel. Hoe worden kunststof producten nu precies geproduceerd? Er zijn verschillende manieren om dit veilig te doen.

Verschillende typen kunststof

Er zijn verschillende typen kunststof die worden geproduceerd.  De meest bekende, veilige, soorten zijn:

  • PET (polyethyleen tereftalaat) – wordt onder andere gebruikt voor plastic drinkflessen en saladebakken;
  • PP (polypropeen) – wordt onder andere gebruikt door Ikea en Tupperware;
  • HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) – wordt onder andere gebruikt als shampooflessen, plastic tassen en ook speelgoed;
  • PVC (polyvinylchloriide) – wordt in grote hoeveelheden gebruikt. Naast dat het een veilige soort is, is het enorm functioneel. Vooral bekend van de waterbuizen en buizen voor elektrische bedrading.

Omdat kunststof relatief gemakkelijk te bewerken is, zijn onderstaande productiemethoden mogelijk voor bovenstaande soorten kunststof:

1. Blaasvormen (blow moulding techniek)

De blaasvorm is een manier om kunststofproducten te produceren. Om te zien hoe dit ongeveer werkt, kun je bijvoorbeeld eens een haardroger op de hete stand lang op een plastic wegwerpbekertje richten. Zorg er natuurlijk wel voor dat je het veilig houdt; doe werkhandschoenen aan en een mondkapje voor. Je ziet dan dat de kunststof smelt en makkelijk van vorm verandert. Dit komt omdat bij deze techniek een thermoplast wordt gebruikt. Dit zijn kunststoffen die bij verhitting vloeibaar worden. Wanneer de kunststof vloeibaar is, is het makkelijk in een goede vorm te ‘blazen’. Vergelijkbaar met hoe een chocolade paashaas aan zijn vorm komt, of een fles frisdrank aan haar vorm.

Om extra sterke producten te krijgen, wordt de kunststof van tevoren opgerekt. Omdat de mal bij deze techniek uit meerdere delen bestaat is er vaak nog een naadje zichtbaar. Deze techniek is geschikt voor massaproductie van relatief goedkope producten met eenvoudige vormen.

2. Spuitgieten

Anders dan bij de blaasvorm hierboven wordt bij kunststof spuitgieten gebruik gemaakt van een mal die gesloten is, net als een reageerbuis. Er zijn meerdere voordelen van kunststof spuitgieten. Het is geschikt wanneer de afmetingen zeer nauwkeurig moeten zijn. Ook is een voordeel van deze techniek dat het meestal plaatsvind bij een professioneel spuitgieter en deze beheerst alle fases van het spuitgieten: van engineering, matrijsbouw en productie tot bedrukking, assemblage, verpakking en logistiek. Hierdoor is er sprake van een hoge efficiëntie. Ook is kunststof spuitgieten vaak erg nauwkeurig. Daardoor wordt deze techniek bijvoorbeeld gebruikt voor kleine, nauwkeurig bemeten flesjes in de medische sector.

3. 3D-printen

3D-printen is helemaal hot en happening op dit moment. Middels een verwarmd plateau worden losse druppels kunststof versmolten, en ontstaat zo het kunststof product. Vaak beschikken deze kunststofprinters over meerdere printkoppen, zodat verschillende kleuren geprint kunnen worden. Het is tevens mogelijk een 3D-printer aan te schaffen voor thuis.

Zoals je ziet zijn er meerdere manieren om op een veilige manier kunststof producten te produceren. Dit zijn de drie meest voorkomende vormen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply