3 zaken die van belang zijn voor de gezondheid van personeel

0

Ben je van plan het kantoor opnieuw in te richten houd jij je druk bezig met de inrichting? Dan ben je vast bezig met de stijl van het kantoor. Want kies je voor het oude interieur of kiest voor iets nieuws? En is er voldoende plek voor iedereen? Allemaal vragen waar jij je mee bezig houdt. Maar let je ook op de gezondheid van het personeel? In veel gevallen wordt hier weinig of niet bij stil gestaan. Zo kan het zijn dat het personeel wellicht onbewust bloot wordt gesteld aan bepaalde gezondheidsrisico’s, bijvoorbeeld door te weinig frisse lucht. Om die reden behandelen we vandaag vier zaken die van belang zijn voor de gezondheid van je personeel.

Ergonomisch werken

Bij ergonomisch werken draait het allemaal om werkprocessen die werknemers uitvoeren. Zo is het van belang dat zij deze juist uitvoeren zodat het zo min mogelijk belastend is voor het lichaam. Natuurlijk kun je wel voorstellen dat een hele dag onderuit gezakt op een bureaustoel zitten, niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Ergonomische werkplekken zijn daarom gericht op de houding tijdens het werken. Voorbeelden hiervan zijn: stoelen die een juiste zithouding geven, verstelbare bureaus die voor de juiste werkhoogte zorgen etc. Ergonomisch werken verbetert de kwaliteit van het werken en draagt positief bij aan de gezondheid van je personeel.

Voldoende frisse lucht

Waarschijnlijk ken je het gevoel waarbij je lang in eenzelfde ruimte zit zonder frisse lucht. Hierdoor raak je snel vermoeit waardoor de productiviteit daalt tot het minimum. Het openzetten van een raam, kan in dit soort gevallen veel verlichting brengen. Dit komt door de frisse lucht die naar binnen stroomt. Het zuurstofgehalte in de lucht die je inademt, neemt namelijk toe. Iets dat positief is voor je lichaam. In sommige gevallen is het echter niet wenselijk om een raam open te hebben. Bijvoorbeeld bij koud weer, veel herrie in de omgeving of wanneer er schadelijke stoffen in de buitenlucht aanwezig zijn. De lucht in de ruimte goed ventileren door middel van een ventilatiesysteem biedt dan een oplossing. Zo haal je enkel schone, frisse en zuurstofrijke lucht binnen en kun je veilig verder werken.

Schoonmaak

Behalve frisse lucht en een goede werkhouding, zijn er meer factoren die een rol spelen bij het creëren van een gezonde werkplek. Zo is het van belang om het kantoor waar je werkt, goed schoon te houden. Ruim afval netjes op, zorg dat er regelmatig gestofzuigd wordt en stof de boel regelmatig af. Zo voorkom je dat stof zich ophoopt en dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Dit alles zorgt voor een gezonde werkplek!

We hopen natuurlijk dat je het belang van een gezonde werkplek inziet! Zo blijft je personeel gezond, daalt in veel gevallen het ziekteverzuim en blijft de productiviteit onder je werknemers gewaarborgd!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply