Betonijzer knippen en buigen; zo doe je dat

0

Betonijzer wordt voornamelijk gebruikt voor de fundering van bouwwerken. Het betonijzer is verkrijgbaar in lange staven met verschillende diameters. Ook wordt het gevlochten of verwerkt in matten. Betonijzer vormt de fundering voor beton omdat beton wel goed bestand is tegen drukkrachten maar niet tegen trekkrachten. Met betonijzer wordt dit probleem van beton opgelost en kan het beter tegen trekkrachten. Soms zijn de standaard lengtes en diameters van betonijzer niet dat wat je nodig hebt. Dan is het mogelijk om betonijzer om maat te maken door dit te knippen en buigen. Maar hoe doe je dat?

Standaard betonijzer

Betonijzer is leverbaar in diverse maten en diktes. Er kan in massa geproduceerd worden en de materialen kunnen uit voorraad geleverd worden. De betonijzer staven hebben een diameter van Ø8mm, Ø10mm, Ø12mm, Ø16mm en Ø20mm  en zijn verkrijgbaar in lengte van 3000mm en 6000mm lengte. Maar soms zijn de standaardlengtes en diameters niet wat je nodig hebt voor jouw project. Dan moeten er speciale lengtes of vormen gemaakt worden. Je hebt dan de mogelijkheid om betonijzer op maat te maken.

Betonijzer knippen en buigen

Het buigen en knippen van betonijzer wordt bijna nooit meer op de werkplaats gedaan. Het zelf doen is eigenlijk geen optie omdat het lichamelijk belastend en specialistisch werk is. Bovendien is vaak geen goede werkruimte aanwezig waardoor het niet voldoet aan de veiligheidseisen. Ook zijn de machines voor het buigen en knippen kostbaar. En zeker als je meer nodig hebt is het belangrijk om over de juiste machines te beschikken. Als je betonijzer op maat laat maken heb je mogelijkheid om zelf de vorm, de afmetingen en de hoeken op te geven. Je bestelling is meestal  binnen een paar werkdagen klaar. Een ander voordeel van het uitbesteden aan een specialist in geknipt en gebogen betonijzer is dat je de mogelijkheid om in overleg te bepalen wat nodig is. Zo weet je zeker dat je het juiste bestelt en loopt je project geen vertraging op.

Wat is betonijzer eigenlijk?

Betonijzer wordt gemaakt van oude metalen uit onder meer oude auto’s, koelkasten of hekwerken. Deze oude metalen worden bij een hoogoven extreem verhit. Uit de daaropvolgende chemische reacties ontstaat vloeibaar staal. Dit vloeibare staal wordt omgevormd tot rechthoekige lange staven. Deze staven worden vervolgens opnieuw verhit en door krachtige rollen gevormd tot de gewenste diameter betonijzer staven. Deze staven kunnen weer verder verwerkt worden tot bijvoorbeeld betonmatten. Het is dus een duurzaam product. Het staal kan voorzien worden van structuur, dit is met name het geval bij dikkere stalen staven.

Gemaakt naar jouw specificaties

Het knippen en buigen van betonijzer doe je dus niet zomaar. Als je betonijzer op maat nodig hebt is het dan ook vaak beter om dit te bestellen bij een bedrijf dat gespecialiseerd is hierin. Aan de hand van jouw specificaties krijg je het betonijzer op maat, precies wat je hebben wilt en afgeleverd op de juiste plek.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply