Tips om de veiligheid op het laadperron te verhogen

0

Het laadperron van bedrijven is vaak een van de meest gevaarlijke plekken. Een heftruck kan net naast een laadperron terechtkomen, wanneer een vrachtwagen niet goed op het perron aansluit. Mensen kunnen zich ook verstappen en hierdoor van behoorlijke hoogte naar beneden vallen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om een laadperron veiliger te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door het laadperron te verhogen. Op deze manier zal er nooit een verschil in hoogte zitten tussen het laadperron en de vrachtwagen die in- of uitgeladen moet worden. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Maak gebruik van een dock leveller

De makkelijkste manier om hoogteverschillen rond het laadperron tegen te gaan, is het gebruik van een zogenaamde dock leveller. Dit is een systeem die gebruikt wordt om het hoogteverschil tussen het laadperron en het voortuig te kunnen overbruggen. Het zorgt er in feite voor dat de overslag op een soepele en veilige manier verloopt. Het ene model is geschikt voor een specifiek type vrachtwagen. Daar waar andere modellen van de dock leveller veel breder inzetbaar zijn. Het is afhankelijk van de vrachtwagens en bijvoorbeeld bestelbusjes die bij het laadperron langskomen, welk model dock leveller het meest geschikt is. Zie hieronder de verschillende type docklevellers:

  • Handbediend: de traditionele dock leveller die bediend wordt met de hand.
  • Met uitschuifbare klep: geschikt bij laadperrons waarbij een groter bereik vereist is.
  • Met uitklapbare klep: meest voorkomende en geschikt bij laadperrons waar de standaard voertuigen zoals vrachtwagens gebruikt worden.
  • Combi dock leveller: geschikt bij laadperrons voor busjes en trailers.

Lees ook het artikel over 3 tips om ongelukken op een laadperron te voorkomen.

Overige dockequipment

Naast een dock leveller zijn ook stoplichten en bijvoorbeeld een stevig wielblok onmisbaar rond het laadperron. Het voorkomt dat een chauffeur richting het perron rijdt als hier nog gewerkt wordt. Evenals dat kan worden voorgekomen dat de vrachtwagen nog beweegt als men begint aan het laden en lossen. Er is genoeg dockequipment te vinden om de veiligheid op het laadperron te verhogen.

Zorg voor duidelijke veiligheidsvoorschriften

Naast het gebruik van een dock leveller om hoogteverschillen op te kunnen vangen, is het gebruik van duidelijke veiligheidsvoorschriften belangrijk. De veiligheidsvoorschriften moeten bekend zijn bij medewerkers, maar ook bij chauffeurs. Hang ze bijvoorbeeld op aan de wand naast het laadperron en wijs chauffeurs hierop. Een typisch voorbeeld van een regel rond het laadperron: zorg dat een vrachtwagen de motor uitgeschakeld heeft, alvorens begonnen wordt met het laden en lossen. Het is een aanvulling op het wielblok.

Veiligheid waarborgen

Nu je onze tips hebt gelezen, gaan we er natuurlijk vanuit dat de veiligheid op de juiste manier gewaarborgd kan worden. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats en betreft het verhogen van de veiligheid op het laadperron, ben jij up-to-date!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply