Do’s en don’ts voor de veiligheid op de bouwplaats

0

Op een bouwplaats zit een ongeluk in een klein hoekje. Extra voorzichtigheid als je in de bouw werkt is niet alleen verstandig, maar zelfs (deels) verplicht. We geven je een aantal do’s en don’ts op het gebied van veiligheid op een bouwplaats. 

Do’s 

Zorg voor een goed en helder plan 

Het helpt altijd om goed beslagen ten ijs te komen. Als je zeker wilt weten dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de veiligheid, dan is een goed plan essentieel. Lees je goed in over de geldende wetgeving en denk na over de veiligheidsmaatregelen die je kunt treffen. In het plan zet je vervolgens uiteen wat en wanneer er precies moet gebeuren en wie hiervoor gaat zorgen. Het proces verloopt veel soepeler als voor iedereen duidelijk is wat zijn of haar taken zijn. Een goede voorbereiding is écht het halve werk. 

Zorg dat bij iedereen bekend is wat de veiligheidseregels precies zijn. Je kunt deze beter iets te vaak dan iets te weinig bespreken. Het kan dan ook zeker geen kwaad om het plan met iedereen die betrokken is bij de bouwplaats te delen. Maar ook als de werkzaamheden al van start zijn gegaan is goede communicatie onmisbaar. Als er zich een potentieel gevaarlijke situatie voordoet, is het raadzaam om hierover altijd even te overleggen. 

Maak gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

Naast een veilige werkomgeving mogen ook persoonlijke beschermingsmiddelen als een helm, veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril niet worden vergeten. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn geen keuze, die moeten door de mensen die op een bouwplaats werken worden gedragen. Welke beschermingsmiddelen precies verplicht en/of noodzakelijk zijn hangt af van de situatie, dus laat je hier altijd goed over informeren. 

Het is aan de werkgever om hiervoor te zorgen. Doet de werkgever dat niet, dan riskeert die forse boetes. Extra punt om op te letten is de maat: zorg er altijd voor dat het bij iedereen precies goed past. Anders kunnen er alsnog risico’s ontstaan. Maar ook als je eenmaal de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen hebt verstrekt, resteert nog steeds de vraag of de werknemers de middelen wel effectief dragen. Werkgevers kunnen dit bevorderen door duidelijk te communiceren wanneer de middelen nodig zijn en wat de voordelen en gevaren zijn. Zorg voor een duidelijk beleid op dit gebied. 

Laat bij werken op hoogte valbeveiliging monteren 

Als je op hoogte werkt, is het zaak om te denken aan collectieve valbeveiliging. Vallen is het meest voorkomende arbeidsongeval in de bouw. Daarom is valbeveiliging vanaf 2,5 meter verplicht, maar ook bij lagere hoogten is het zeker geen overbodige luxe.  Dit kan in de vorm van veiligheidsnetten of randbeveiliging zijn. Vaak is dit een robuuste aluminium constructie.  Daarnaast zijn trappentorens noodzakelijk om hogere niveaus op veilige wijze te bereiken. Dit soort oplossingen vind je onder andere bij Best Montage/Demontage B.V., zowel voor platte als schuine en helle daken. 

Dont’s 

Medewerkers die oververmoeid zijn en niet genoeg rust nemen

Een ongeluk ligt veel sneller op de loer bij oververmoeidheid. Probeer hier dus te allen tijde voor de waken. Veel ongelukken zijn ook te wijten aan menselijke fouten.

Houd in je achterhoofd dat veiligheid altijd belangrijker is dan de klus even snel afkrijgen. Werk dus niet te lang door en neem tussendoor genoeg pauzes. Ook is het belangrijk dat de werknemers naast het werk genoeg rust krijgen. Het helpt als er een comfortabele sfeer op de bouwplaats hangt, waar mensen het durven aan te geven als ze vermoeid zijn. Als mensen te lang doorwerken verhoogt dat niet alleen de risico’s, het kan op de lange termijn ook zorgen voor meer verzuim. En dan ben je nog verder van huis. 

Een bouwplaats die niet goed opgeruimd en schoon is

Een bouwplaats die niet opgeruimd en schoon is brengt onnodige extra risico’s met zich mee. Denk alleen al aan rondslingerende objecten waarover mensen kunnen struikelen. Een opgeruimde bouwplaats zou dus een prioriteit moeten zijn. Het beste is als alles zo snel mogelijk weer wordt opgeruimd, maar zorg er in ieder geval dat de bouwplaats er aan het eind van de dag weer zo sereen mogelijk uitziet.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply