3 tips om ongelukken op een laadperron te voorkomen

0

Het is algemeen bekend dat een laadperron een potentieel gevaarlijke omgeving is. Op een laadperron worden enorm veel goederen geladen en gelost. Het liefst ook nog eens binnen een kort tijdsbestek. Dit zorgt ervoor dat een ongeluk altijd op de loer ligt. Daarnaast zijn de belastingen van materialen ook nog eens erg hoog en krijg je ook nog te maken met verschillende weersinvloeden. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de veiligheid op laadperrons. Om te beginnen geven wij 3 tips om de veiligheid op een laadperron te verbeteren.

Tip 1. Hoogteverschillen

Op een laadperron krijgt men vaak te maken met hoogteverschillen tussen het perron en de laadvloer. De laadvloer van een vrachtwagen of trailer bevindt zich niet altijd op dezelfde hoogte als het laadperron. Dit is afhankelijk van het type transport, maar kan ook te maken hebben met de bandenspanning. Echter zorgen deze hoogteverschillen voor een gevaarlijke situatie. Een hoogteverschil kan leiden tot het slippen van een dockleveller of dockplaat. Ook kan er een steile helling ontstaan. Een mobiele laadbrug gebruiken zorgt voor meer veiligheid op een laadperron.

Tip 2. Bewegende vrachtwagens

Op een laadperron komt het regelmatig voor dat chauffeurs te vroeg wegrijden of dat vrachtwagens per ongeluk wegschuiven. Om onverwachte bewegingen tijdens het laden en lossen te voorkomen bieden verkeerslichten, waarschuwingssignalen en/of wielkeggen de oplossing. Met een wielkeg weet je zeker dat chauffeurs pas kunnen wegrijden als het laden en lossen is voltooid en dat de vrachtwagen niet kan wegschuiven. Ongeplande bewegingen van het voertuig is niet mogelijk bij gebruik van een wielkeg.

Tip 3. Duidelijke veiligheidsvoorschriften

Tijdens het laad- en losproces zijn verschillende handelingen nodig waarbij vaak mensen betrokken zijn. Menselijke fouten op het laadperron komen dan ook regelmatig voor. Het is belangrijk om de handelingen op het laadperron duidelijk op elkaar af te stemmen. Daarnaast is het essentieel om duidelijke veiligheidsvoorschriften op te stellen en medewerkers daarvan op de hoogte te brengen. Om de handelingen op het laadperron goed op elkaar af te stemmen bestaan er tegenwoordig ook technische, geautomatiseerde oplossingen voor extra veiligheid. Verder kan je door middel van training ervoor zorgen dat medewerkers op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften en hoe ze moeten handelen in een noodsituatie.

Leave A Reply