Veilig werken op een bedrijventerrein; waar moet je aan denken?

0

Op bedrijventerreinen zijn, zoals het woord al zegt, veel bedrijven bij elkaar gegroepeerd. Dat is vaak handig, omdat bedrijven bij elkaar binnen kunnen lopen als ze elkaar nodig hebben. Vrachtverkeer en dergelijke blijft ook op één plek en voor klanten is het ideaal dat ze niet de hele stad hoeven te doorkruisen. Maar veel bedrijven bij elkaar betekent ook dat er veel potentieel gevaar bij elkaar wordt gezet. Als er dingen mis gaan, blijkt vaak dat het op grote schaal mis gaat. En dat terwijl veel risico’s vooraf met de juiste inschatting behoorlijk gereduceerd kunnen worden. Maar weet jij het? Waar moet je nou aan denken om veilig te werken op bedrijventerreinen?

1. Brandveiligheid: blusdekens, brandblusserkasten en brandblussers

Als je ook werkt op een bedrijventerrein, heb je wellicht weleens nagedacht over de risico’s die dat met zich meebrengt. Er spelen natuurlijk meerdere issues op een bedrijventerrein. Het moet bijvoorbeeld netjes en toegankelijk blijven. 4 tips om het industrieterrein schoon te houden zijn snel gevonden, toegankelijkheid valt of staat vooral met het gedrag van werknemers die hun auto’s niet in de weg moeten parkeren. Maar veiligheid is een serieus issue waar vaak gemakkelijk langs heen wordt gekeken. Maar wat als er brand uitbreekt bij je buren? Heb je de blusdeken klaarliggen om hun medewerkers op te vangen als zij het gebouw uit moeten vluchten? En hoe zit het met je eigen blusinstallatie? Heb je een goedwerkende blusser in de brandblusserkast staan? Een brand slaat immers gemakkelijk over en het is aan jou om zoveel mogelijk risico’s uit te bannen.

2. Veiligheid: houd inbrekers buiten deur met camera’s

Brand is dus een reëel gevaar op bedrijventerreinen. Regelmatig duiken er krantenkoppen op over grote branden op bedrijventerreinen. Vaak branden bedrijven helemaal tot de grond toe af, maar met een beetje pech zijn ook de aangrenzende panden niet veilig. Goede sprinklerinstallaties zijn een absolute must en ook het gebruik van brandvertragende materialen is belangrijk. Zorg daarnaast dat brandgevaarlijke stoffen goed veilig en verantwoord zijn opgeslagen. Ook diefstallen zijn een serieus gevaar op bedrijventerreinen. Vaak zijn bedrijventerreinen gelijk aan de snelweg gelegen en dat betekent dat gure types snel weer weg kunnen komen als ze hun slag hebben geslagen. Bovendien kunnen zij meerdere bedrijven in relatief korte tijd leeg halen en dat maakt dat beveiliging op bedrijventerreinen een belangrijk onderwerp is. Organiseer het als ondernemers met elkaar en zorg allen voor goede camera’s.

Natuurlijk is werken op bedrijventerreinen ontzettend praktisch en handig, maar houd er rekening mee dat er gerede kans op onraad is en wees daar goed op voorbereid.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply