Lasersnijden van metaal: zo ga je veilig te werk

0

Metaal kan in allerlei vormen bewerkt worden tot mooie eindproducten. Dat kan echt alle kanten op gaan: winkelrekken, afvalbakken of keukens, met metaal kun je maken wat je wilt. De manier waarop het metaal in de juiste vorm wordt gemaakt verschilt. Ponsen is een bekende manier. Door middel van grote kracht worden er vormen in het metaal gedrukt en op die manier ontstaat een eindproduct. Tegenwoordig is een andere veelgebruikte methode het lasersnijden. Maar lasersnijden is een proces waarbij weer heel andere eisen aan de veiligheid worden gesteld. Hoe werk je veilig bij het lasersnijden van metaal?

Lasersnijden

Het bewerken van staal is een specialistische aangelegenheid. Staal is een materiaal dat zich niet zomaar in alle vormen laat bewerken. Een lasersnijder zorgt ervoor dat er toch goede producten van gemaakt kunnen worden. Lasersnijden is een bijzonder nauwkeurige methode om precisiewerk te verrichten. Het resultaat is een hoogwaardige afwerking van het eindproduct en een korte doorlooptijd in de productie. Een lasersnijmachine geeft snel een vlak resultaat, ook bij ingewikkelde vormen die nauwkeurig uit moeten worden gesneden. Kortom, lasersnijden is de toekomst in metaalbewerking, maar het is een manier van bewerken die het nodige vakmanschap vereist. Bovendien brengt lasersnijden door de straling en de hitte de nodige risico’s met zich mee. Het is dus van het grootste belang om veilig te werken!

Veilig lasersnijden

Lasersnijden mag dan een fantastische techniek zijn, het moet wel veilig gebeuren. Allereerst moet de apparatuur natuurlijk voldoen aan alle eisen en certificaten. Een CNC-gestuurde machine is een eerste vereiste bij veilig werken met een lasersnijder. Maar verder? Veilig werken met machines, zo doe je dat!  Zorg voor een veiligheidsbril om de eventueel vrij te komen laserstraling geen schade aan de ogen toe te laten brengen. Natuurlijk moeten er schermen om de lasersnijder heen staan en het apparaat dient absoluut voorzien te zijn van een vergrendeling die het apparaat uitschakelt als de beschermkappen onverhoeds worden geopend. Een temperatuursensor is ook geen overbodige luxe, om te zorgen dat materialen niet ontbranden tijdens het lasersnijden. De spanning moet worden onderbroken door een veiligheidsschakelaar.

Staalbewerking met laser

Als de veiligheid goed in acht wordt genomen, zijn de mogelijkheden van lasersnijden groot. Er zijn diverse branches waar lasersnijden een uitkomst is. Te denken valt bijvoorbeeld aan de maritieme sector en infra. Ook in de zorg en in winkels komen veel op maat gemaakt metalen producten voor. De financiële sector met alle pinautomaten vaart ook wel bij op maat gemaakt stalen producten. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply