De juiste bureaustoel om veilig te kunnen werken!

0

Het is voor niemand een verrassing dat een groot deel van de Nederlanders bovengemiddeld lang zijn. Toch zijn er opvallend weinig Nederlanders van bovengemiddelde lengte in het bezit van een bureaustoel die voor deze extra centimeters ontworpen is. De bureaustoel voor lange mensen is simpel gezegd een zeldzaam gezicht in ons land. En dat is raar, want terwijl we steeds meer aandacht aan ergonomie besteden lijken we dit vooral per organisatie te doen. Als we zelf de keuze hebben voor een goedkope bureaustoel of een ergonomische stoel, ook als we langer zijn, kiezen we vaak voor het goedkoopste model.

De limitaties van de NPR- en EN113 normen voor lange mensen 

Alle kwalitatieve bureaustoelen in ons land moeten voldoen aan bepaalde normen, zoals de NPR-norm. Dergelijke normen zijn in het leven geroepen om bepaalde standaarden te kunnen creëren waar fabrikanten zich aan moeten houden. Zo moet een bureaustoel verstelbaar zijn en voorzien zijn van armleggers. Ook moet de zithoogte en rugleuning aangepast kunnen worden.

Dit soort normen zijn echter gebaseerd op een bepaalde lichaamslengte. Binnen Europa wordt deze lengte bepaald door de gemiddelde lengte per Europeaan met een afwijking van 20 centimeter te nemen.

Je kunt al raden waar het probleem zit en waarom een bureaustoel voor lange mensen niet binnen deze norm valt. Als een gemiddelde van 175 centimeter wordt genomen, betekent dit dat iedereen met een lengte van onder de 155 centimeter en boven de 195 centimeter niet optimaal van deze verplichte onderdelen gebruik kan maken. Een fabrikant is namelijk niet verplicht deze onderdelen ook voor deze ‘buitenlengtes’ te optimaliseren.

Gelukkig worden deze limitaties tegenwoordig opgevangen door speciaal ontworpen bureaustoelen voor lange mensen. Bij dergelijke modellen is aandacht besteed aan het optimaliseren van de armleggers, rugleuning, zithoogte en andere onderdelen om ook voor boven de 195 centimeter ergonomie te kunnen bieden.

Het effect van een niet-ergonomische bureaustoel voor korte mensen

Maar wat is dan precies het fysiologische effect van een ergonomische bureaustoel voor korte mensen? Helpt het echt als we net wat langer dan gemiddeld (of juist ruim langer) zijn voor een dure ergonomische bureaustoel te gaan?

Bij WerkveiligheidWijzer staat veilig en verantwoord werken voorop. En dat altijd op basis van wetenschappelijk onderzoek. Een niet-geoptimaliseerde bureaustoel voor korte mensen heeft dan ook volgens diverse onderzoek de volgende effecten;

  • Sneller rugpijn;
  • Veel pijntjes;
  • Verminderde bloedsomloop;
  • Verhoogde kans op bloedpropjes;
  • Minder energie.

Dat het belangrijk is om meer aandacht aan dit onderwerp te besteden mag voor zich spreken. De moderne ergonomische bureaustoel lijkt voor iedereen geoptimaliseerd bent. Maar als je net wat langer of korter dan de rest bent, moet je niet genoegen nemen met de verkeerde bureaustoel.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply