Veilig werken met metaalbewerkingsmachines

0

Voor de bewerking van metaal wordt gebruik gemaakt van machines die risico met zich mee brengen. Vooral hydraulisch, elektrisch en pneumatisch aangedreven machines zijn een risico, omdat deze werken met veel kracht en hoge rotatiesnelheden. Ook zijmachines en slijpmachines kunnen grote risico’s met zich meebrengen. Al deze machines moeten gekeurd en in technisch goede staat zijn voordat je hiermee gaat werken. Ook moeten medewerkers duidelijke instructies van een direct leidinggevende ontvangen over hoe veilig te werken met de machines. Dit zijn een aantal zaken waar je op moet letten om veilig te werken met metaalbewerkingsmachines en arbeidsongevallen te voorkomen.

Is er een noodstop aanwezig om te werken met metaalbewerkingsmachines?

Op het moment dat de metaalbewerkingsmachine over meerdere bedieningselementen en bedieningsplaatsen beschikt, en dus niet alle schakelaars en handels binnen handbereik zijn, moet deze voorzien zijn van een noodstop. Ook wanneer een machine niet geheel te overzien is, is een noodstop verplicht. Vaak gaat deze samen met een geremde motor. Zorg dat je duidelijke veiligheidsinstructies krijgt voordat je met de metaalbewerkingsmachine aan de slag gaat en je weet waar de noodstop zich bevindt.

Juiste kleding als je werkt met metaalbewerkingsmachines

Om veilig te kunnen werken met metaalbewerkingsmachines heb je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals werkhandschoenen en werkschoenen met stalen neuzen. Metaalbewerking vereist de juiste kleding. Draag geen loshangend haar bij lang haar want dit kan in de machine getrokken worden, net als kettingen, armbanden en ringen. Als je in de buurt van draaiende machine delen kunt komen draag je geen kleding met wijde mouwen of bijvoorbeeld een sjaal of stropdas.

Veilig werken met metaalbewerkingsmachines: afscherming draaiende onderdelen

Draaiende en bewegende onderdelen moeten worden afgeschermd met beschermkappen of op een andere manier. Beschermkappen mogen gemakkelijk verwijderd of buiten werking kunnen worden gesteld. Als deze voor het normale gebruik geopend moeten worden, moeten de draaiende onderdelen van een onderbrekingsschakelaar voorzien zijn. De werkgever moet zorgdragen voor de bescherming van omstanders, bijvoorbeeld door het werkgebied met de machine af te sluiten met hekwerken. Metaalbewerkingsmachines moeten ook uitgerust zijn met een nulspanningsschakelaar. Deze zorgt ervoor dat een machine niet vanzelf inschakelt na een stroomonderbreking.

Onderhoud metaalbewerkingsmachines

De metaalbewerkingsmachines hebben regelmatig goed onderhoud nodig. Daarnaast moet je dagelijks de staat van de gereedschappen controleren en indien nodig de (koel)vloeistoffen en oliën bijvullen. Wekelijks dien je de klemmen te reinigen en alle scharnierpunten van bewegende delen te smeren met hoogwaardige olie. Controleer ook of alle veiligheden zoals noodstoppen en microschakelaars nog functioneren en of de veiligheidskappen schoon- en krasvrij zijn. Ten slotte is er periodiek onderhoud dat je aan de machines laat doen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply