Industriële veiligheid; let op deze 3 zaken

0

In elke werkomgeving en tijdens elke werkzaamheid is het belangrijk dat er sprake is van een veilige omgeving en een veilige situatie. Maar zeker binnen de industrie is dit een punt van aandacht. Juist omdat er binnen de industrie vaak gewerkt wordt met machines, gevaarlijke stoffen en andere zaken die onveilig kunnen zijn als ze onjuist worden gebruikt of als er te weinig aandacht voor is. In dit artikel vertellen we je hoe je veilig kunt werken in de industrie. Industriële veiligheid is van groot belang en klinkt misschien ook als heel veel werk. Maar door te letten op een aantal hoofdzaken is het snel haalbaar.

Gezonde lucht

Zoals we in de inleiding al even noemden komen er bij werkzaamheden in de industrie vaak bepaalde stoffen of gassen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Mensen kunnen niet zonder gezonde lucht. Daarom is het binnen de industrie van groot belang dat er sprake is van een goede luchtreiniger. Dankzij een luchtreiniger is het mogelijk om schadelijke stoffen meteen uit de lucht te halen waardoor medewerkers geen enkel risico lopen op het gebied van hun gezondheid.

Kennis van de medewerkers

Er is veel onderzoek gedaan naar ongevallen op de werkvloer binnen de industrie. Daarbij valt op dat veel ongelukken worden veroorzaakt door het verkeerd gebruiken van apparaten en machines. Dat wijst erop dat het des te belangrijker is om de kennis van de medewerkers constant op peil te houden. Medewerkers moeten uiteraard goed worden opgeleid, maar daarnaast moet er ook sprake zijn van constante bijscholing zodat medewerkers alert blijven op eventuele fouten.

Voorkom haast en stress

Een andere reden waardoor veel fouten worden gemaakt is haast en stress. Daarom is het belangrijk dat medewerkers voldoende gelegenheid krijgen om uit te rusten en er sprake is van een werkomgeving die opgeruimd is. Overzicht en de ruimte om met aandacht de werkzaamheden uit te voeren is onmisbaar voor het veilig uitvoeren van de werkzaamheden. Het personeel wordt er een stuk gelukkiger van en de werkzaamheden zullen er alleen maar beter van gaan. En het belangrijkste punt is nog wel dat er veel minder ongelukken gebeuren.

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus heel belangrijk dat er een veilige werkomgeving wordt gecreëerd omdat het niet alleen noodzakelijk is voor het voorkomen van ongelukken, maar de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd er ook nog eens veel efficiënter door kunnen worden uitgevoerd.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply