Wat is kunststof spuitgieten en wat wordt ermee gemaakt?

0

Spuitgieten is een productietechniek waarmee plastic producten worden gemaakt. Zonder dat we het in de gaten hebben gebruiken we in ons dagelijks leven veel producten die met deze techniek zijn geproduceerd. Benieuwd geworden? In dit artikel vertellen we meer over deze techniek en de verschillende producten die worden gemaakt door kunststof spuitgieten.

Hoe werkt spuitgieten?

De spuitgiettechniek kan erg simpel uitgelegd worden: er wordt onder hoge druk vloeibare kunststof in een mal gespoten, waarna het afkoelt. Vervolgens wordt de kunststof, in de gewenste vorm, uit de mal gehaald. Toch komt er meer kijken bij het produceren van kunststof producten. Zo zijn de kwaliteit, esthetiek, materialen en de texturering die tijdens de productie gebruikt worden erg belangrijk. Ook zijn er verschillende technieken waar uit gekozen kan worden. De meest bekende technieken zijn:

Compact spuitgieten:
Bij deze techniek versmelt de machine kunststof korrels door verwarming en wrijvingsenergie. De machine spuit onder hoge druk kunststof in een gekoelde matrijs. Nadat het is afgekoeld gaat de matrijs open en neemt de machine de producten uit.

Spuitgieten met gasinjectie:
De gasinjectietechniek wordt gebruikt om holle producten te spuitgieten. Tijdens dit proces wordt er gebruik gemaakt van kunststof en stikstof. De stikstof wordt tijdens het spuitgieten geïnjecteerd. Het gas drukt kunststof tegen de wanden van de matrijs, waardoor de holte ontstaat. Vervolgens verlaat de stikstof het product.

Tweecomponenten spuitgieten:
Moeten twee of meer kunststofmaterialen één product vormen? Dan wordt de tweecomponenten techniek gebruikt. Hierbij wordt het eerste materiaal in de holte gespoten. Vervolgens wordt de holte in de matrijs gewijzigd en wordt het tweede materiaal in de holte gespoten.

EVA-spuitgieten:
Bij de EVA-spuittechniek wordt er gebruik gemaakt van zacht, flexibel en slijtvast materiaal en aluminium matrijzen. Het eindproduct wordt hierdoor duurzaam én effectief.

Producten die gemaakt worden middels spuitgieten

Het grootste deel van de kunststof producten die wij dagelijks gebruiken wordt gemaakt met een spuitgiettechniek. Zo wordt de techniek gebruikt voor consumentenproducten zoals speelgoed, telefoons, kunststof meubelen en doppen maar ook voor de verpakking van voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan dispensers, doseersystemen of kunststof verpakkingen.

Ook leuk om te weten: veel onderdelen van onze auto’s worden middels spuitgieten geproduceerd. Je kunt hierbij denken aan de dashboards, bumpers en motoronderdelen.

Spuitgieten wordt niet alleen gebruikt voor het produceren van de producten die wij dagelijks gebruiken, maar ook voor producten die gebruikt worden in de medische wereld. Je wist waarschijnlijk nog niet dat ook injectiespuiten, bloedbuisjes en infuussystemen met deze techniek worden gemaakt.

Kortom: kunststof spuitgieten is een erg interessante techniek die ons van vele, handige producten voorziet!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply