Goederen vervoeren? 4 redenen om een expediteur in te schakelen!

0

Logistiek is een belangrijk onderdeel van een bedrijf dat goederen verkoopt. Aan het begin van elk logistiek proces staat de vraag of je de goederen zelf gaat vervoeren of dat je dit toch laat doen door een expediteur. In dit artikel gaan wij dieper in op de functieomschrijving van een expediteur en beschrijven wij 4 redenen om zo iemand in te schakelen.

Wat doet een expediteur?

Als het aankomt op het vervoeren van goederen, is een expediteur een organisator daarvan. Maar een expediteur doet meer dan slechts goederen vervoeren. Hij of zij zorgt ook voor de afhandeling van administratieve formaliteiten. Je kunt hierbij denken aan onder andere het:

  1. Aanvragen van de nodige vergunningen;
  2. Aanvragen van prijzen;
  3. Vergelijken van prijzen;
  4. Onderhandelen van prijzen;
  5. Boeken van ladingen bij rederijen;
  6. Organiseren van wegvervoer;
  7. Opslaan van goederen;
  8. Organiseren van groepage van kleine loten goederen;
  9. Voldoen aan eventuele douaneformaliteiten;
  10. Coördineren tussen alle betrokken partijen.

Het organiseren van groepage van kleine loten goederen (8) scheelt in de kosten. Kleinere zendingen van meerdere ondernemers worden hierbij namelijk tot een grotere lading gegroepeerd. Een expediteur zorgt er verder voor dat jouw transport goed geregeld is. Goederen vervoeren kan ook naar landen die niet tot de Europese Unie horen, zoals Zwitserland. Een expediteur zorgt naast een passende oplossing ook voor een correcte levering. Het verschil met een transporteur is dat deze puur verantwoordelijk is voor het vervoeren van goederen, waar een expediteur een echte bemiddelaar is.

Waarom zou je het vervoeren van goederen uitbesteden?

Kies je voor een expediteur, dan kies je (reden 1) voor flexibiliteit. Een expediteur beschikt immers over een uitgebreid netwerk van vakkundige landenspecialisten. Aan de kant van de ondernemer wordt met flexibiliteit bedoelt: het kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen die je niet per se van tevoren hebt zien aankomen. Dat is wat je als ondernemer wilt. Om die reden is het – zeker in het begin – verstandig om te kiezen voor het uitbesteden van je logistieke processen. Het brengt namelijk een stuk minder operationele en financiële risico’s met zich mee. Je hebt immers geen zorgen over: het onderhouden van het logistiek personeel, een lege opslagruimte of een tekort daaraan. Kies je voor een expediteur, dan kies je daarnaast (reden 2) voor snel transport dat rechtstreeks geleverd wordt op een manier die het meest efficiënt is. Bij het laten vervoeren van goederen door een expediteur kun je (reden 3) er ook van uit gaan dat hij of zij betrouwbaar is. Tot slot, een expediteur (reden 4) beschikt veelal over uitgebreide kennis van en ervaring met het vervoer naar andere landen in Europa.

Weet jij al waar je voor kiest: ga je de goederen zelf vervoeren of schakel je een expediteur in?

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply