Zo houd je je werkschoenen zo lang mogelijk mooi

0

Door veiligheids- en werkschoenen regelmatig te onderhouden blijven ze veel langer mooi. Werkschoenen hebben meer te verduren dan normale schoenen: ze zorgen voor bescherming van je voeten tegen onder andere scherpe voorwerpen, beknellingen, water, warmte en gevaarlijke stoffen. Met de handige tips uit dit artikel zorg je ervoor dat jouw werkschoenen langer mee gaan.

Schoonmaken

Het schoonhouden van je werkschoenen is een must. Begin de grote onderhoudsbeurt met het verwijderen van het meest hardnekkige vuil zoals modder, lijm of verf. Doe dit met een speciale, stevige borstel. Tip: door de veters uit de schoenen te halen kunnen de schoenen extra grondig schoongemaakt worden. Is het grove vuil verwijderd? Pak dan het overige vuil aan met een vochtig sponsje en milde zeep.

De inlegzolen kun je het best wassen in de wasmachine (40 graden). Let op: stop ze niet in de droger maar hang ze op zodat ze rustig kunnen drogen. Is er een nare geur in je werkschoenen getrokken? Stop ze dan in een pedaalemmerzak en vervolgens een nacht in de diepvries. Op deze manier gaan de bacteriën die voor de stank zorgen dood. Als laatst kun je kiezen voor het spuiten van voetdeodorant op de schoenen.

Laten drogen

Werkschoenen zijn over het algemeen gemaakt van leer: een natuurproduct dat de neiging heeft om vocht op te nemen. Laat je werkschoenen na een schoonmaakbeurt goed drogen voordat je ze weer gaat gebruiken. Ook na het uitvoeren van werkzaamheden waardoor je schoenen nat zijn geworden is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Let hierbij op dat je de schoenen niet in de zon of bij een andere warmtebron laat drogen: als het leer te snel droogt kan het namelijk gaan barsten. Wel kan het helpen om proppen kranten in de schoenen te plaatsen. Dit bevordert de opname van het vocht.

Verzorgen

Zijn je werkschoenen weer schoon én droog? Dan kun je ze het best insmeren met ledervet. Doe dit elke twee weken zodat het leer vettig en daarom soepel blijft. Ook kun je ervoor kiezen om je schoenen regelmatig in te spuiten met impregneerspray. De speciale spray maakt de schoenen water- en vuilafstotend waardoor ze beschermd zijn tegen regen, sneeuw en waterplassen.

Extra tips

  • Wissel regelmatig van schoenen. Het zweet dat een schoen tijdens een dag opneemt heeft 24 uur nodig om op natuurlijke wijze te verdampen.
  • Draag goede sokken!  Voor optimale vochtafvoer en droge en comfortabele voeten.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply