Hoe werkt het keuren van een brandblusser voor je bedrijf?

3

De meeste bedrijven hebben een of meerdere brandblussers in het pand beschikbaar voor het geval er brand uitbreekt. Maar lang niet altijd worden deze brandblussers op tijd gekeurd. Om zeker te weten dat de aanwezige brandblussers nog werken en volstaan voor de situatie, dien je deze periodiek te laten controleren. Maar hoe werkt dat precies?

Blusmiddelenkeuring verplicht

Volgens de Nederlandse wet ben je verplicht brandblussers elke twee jaar te controleren. Tegelijkertijd geeft de NEN-normering een jaarlijkse controle aan als norm. In de basis is de Nederlandse wetgeving leidend, wat betekent dat je dus minimaal verplicht bent de blusmiddelen elke twee jaar te laten keuren.

Toch doen bedrijven er, afhankelijk van hun situatie, er goed aan om een strengere regelgeving rondom de keuring toe te passen. Ben je verplicht door de overheid of door de verzekering om je blusmiddelen vaker te laten controleren, dan moet je je daar uiteraard aan houden.

NCP REOB-erkende bedrijven

Nederland heeft vele bedrijven die je brandblusser kan controleren. Je doet er echter goed aan om de keuring alleen te laten uitvoeren door een REOB erkend bedrijf. REOB staat voor de Regeling voor de Erkenning van Onderhoudsbedrijven Kleine Blusmiddelen. Die regeling bestaat aan een aantal wettelijke eisen en zorgt ervoor dat het onderhoud dat je krijgt aan een bepaalde kwaliteitsstandaard voldoet.

Het CCV beheert de erkenning en het Kiwa en het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) geven de erkenningen af. Op de Kiwa-website kun je nakijken of het keuringsbedrijf NCP REOB-erkend is.

Blusmiddelen laten keuren in 4 stappen

Om de aanwezige blusmiddelen te laten keuren, onderneem je de volgende stappen:

  1. Controleer of je huidige leverancier REOB-erkend is; zo niet, dan zoek je online naar een ander REOB-erkend bedrijf.
  2. Neem contact op met het onderhoudsbedrijf en maak een afspraak met de onderhoudsmonteur.
  3. De onderhoudsmonteur inventariseert de aanwezige blusmiddelen en controleert op de bruikbaarheid, toegankelijkheid, etikettering en eventuele beschadigingen. Op welke plek hangen de brandblussers? Zijn er voldoende blusmiddelen aanwezig? Zijn de juiste blusmiddelen aanwezig? En werkt alles nog naar behoren?
  4. De aanwezige blusmiddelen worden na controle goedgekeurd of afgekeurd.

Tip: veel bedrijven plaatsen het NCP REOB beeldmerk op hun site, maar zijn niet erkend. Zij gebruiken het beeldmerk dus onrechtmatig. Controleer een bedrijf daarom altijd op de Kifa-site zelf – alleen dan weet je zeker dat een bedrijf écht REOB-erkend is.

Wanneer wordt een brandblusser afgekeurd?

Het kan zijn dat een of meerdere blusmiddelen na de controle worden afgekeurd. Dat kan verschillende oorzaken hebben: de blusser is te veel beschadigd, er is sprake van roestvorming, de blusstof moet vervangen worden, je brandblusser heeft te veel last gehad van bepaalde weersinvloeden, enzovoort.

Natuurlijk is het vervelend als je door een afkeuring een nieuwe brandblusser moet aanschaffen, maar anderzijds heb je die blusmiddelen ook nodig voor een veilige werksituatie. De onderhoudsmonteur adviseert je bij de keuring direct in het eventueel aanschaffen van nieuwe of extra blusmiddelen, die je vervolgens mij een leverancier kunt aanschaffen.

Zelf nalopen

Naast de algemene, periodieke keuring kun je zelf ook kleine, eenvoudige controles uitvoeren.

  • Hangen de blusmiddelen nog steeds op de juiste plek?
  • Staat de wijzer van de drukmeter nog steeds in de groene zone?
  • Is er zichtbare schade of roestvorming aan de brandblusser?
  • Zijn de gebruiksinstructies nog goed leesbaar?
  • Wanneer moeten de blusmiddelen weer gekeurd worden?
  • Weten alle medewerkers waar de brandblussers hangen en hoe ze werken?

Blijkt uit je eigen controle dat je de controle moet vervroegen of blusmiddelen moet vervangen? Doe dit dan ook zo snel mogelijk en neem geen onnodige risico’s. Brandblussers zijn alleen waardevol als ze ook echt werken in geval van een brand. Wees hier dus op tijd bij!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Discussion3 reacties

  1. Waarom je je brandblusser moet controleren vroeg mijn nichtje het eens. Wel ze heeft het geweten. Bij controle werkzaamheden heeft ze een boete gekregen.

    • Zo zie je maar dat je zelf ook regelmatig eenvoudige controles moet uitvoeren. Niet alleen om boetes te voorkomen, maar vooral ook om geen risico’s te lopen!

  2. Men mag het belang van brandblussers keuren niet negeren.
    Het is cruciaal, en helemaal niet moelijk, om altijd gekeurde blussers en rookmelders in huis of op de werkvloer te hebben.

    Neem welzijn en veiligheid altijd serieus.

    groeten

Leave A Reply