Zelf je huis verbouwen? Pas deze 3 veiligheidstips toe

0

Bent u handig genoeg om zelf uw huis te verbouwen? Heeft u twee rechterhanden en ziet u een verbouwing van de eigen woning wel zitten? Wacht dan even met enthousiast van start gaan en neem deze 3 veiligheidstips in acht. Want leuk klussen is ook veilig klussen.

1. Gebruik een spanningszoeker en metaaldetector

Wanneer u gaat boren in muren wilt u niet per ongeluk een stroomstoot krijgen. Bedenk eens hoe een elektricien veilig te werk gaat. De elektriciteitsleidingen lopen overal door de muren heen en u kunt van buitenaf niet zien waar precies. Gevolg kan zijn dat u zo’n leiding raakt en dat kan zware consequenties hebben. Zorg daarom dat u met een spanningszoeker detecteert waar de elektriciteitsleidingen precies lopen, zodat u alleen boort op plekken waar dat veilig kan. Uw waterleiding kan van koper zijn en ook die wilt u natuurlijk sparen. Met een metaaldetector ontdekt u simpel en snel waar u de boormachine wel en niet kunt gebruiken.

2. Bescherm oren en ogen

U heeft maar één paar ogen en het is zaak die goed te beschermen. Vaak nemen mensen niet de moeite om een veiligheidsbril op te zetten, maar er hoeft maar een klein splintertje ergens vanaf te springen en u hebt een groot probleem. Oogletsels zijn veel voorkomende klachten na het klussen, iets wat eenvoudig te voorkomen is door een veiligheidsbril te dragen. Deze plastic bril zorgt ervoor dat uw ogen goed beschermd zijn tegen rondspattend vuil en splintertjes van het materiaal waarmee u aan het werk bent. Uw oren kunt u eenvoudig beschermen tegen de herrie van de klusapparatuur door een goede gehoorbeschermer op te zetten. Ook al lijkt het soms wat overdreven, een levenslange piep in het oor is pas echt vervelend.

3. Bescherm handen en voeten

Ook handen en voeten zijn kwetsbaar bij het klussen tijdens de verbouwing van uw woning. Een stuk scherp gereedschap dat op de grond valt, kan eenvoudig door uw oude schoenen heen boren met grote voetletsels als gevolg. Met veiligheidsschoenen is dit makkelijk te voorkomen. Deze zijn voorzien van stalen neuzen en ook bijtende vloeistoffen krijgen geen kans bij het juiste schoeisel. Uw handen verdienen zo’n zelfde bescherming. Met goede werkhandschoenen zorgt u dat een uitschieter met de zaag of beitel niet gelijk tot grote problemen leidt en de vonken van de slijptol zullen op deze manier ook geen schade aanrichten.

Klussen aan uw woning is een leuke bezigheid, maar zorg wel dat u goed beschermd te werk gaat. Dan kunt u straks heerlijk genieten van uw vernieuwde woning.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply