Hoe gaat een elektricien veilig te werk?

0

Elektriciteit kan zeer gevaarlijk zijn. Het is niet voor niets dat er zeer strenge normen zijn opgesteld waaraan elektriciens zich moeten houden bij het werken met elektriciteit. Al die normen en wet- en regelgeving dient maar één doel: het waarborgen van de veiligheid. Het gaat dan niet alleen om de veiligheid van de elektricien, maar ook om de veiligheid van de bewoners en van eventuele latere elektriciens die het netwerk verder uitbreiden of op een andere manier wijzigingen aanbrengen. We vroegen elektricienaanhuis.nl of ze het op een rijtje konden zetten hoe een elektricien veilig te werk kan gaan.

Werk volgens de normen

Er zijn duidelijke normen opgesteld voor hoe een elektriciteitsnet aangesloten wordt. Daardoor weet elke elektricien waar bepaalde draden voor zijn en hoe alles aangesloten moet worden. Het voordeel daarvan is dat een latere elektricien direct kan zien welk draad welk doel dient. Belangrijk is daarvoor wel dat er ook echt volgens die normen gehandeld wordt. Een elektricien zal daarom altijd het stroomnet volgens de normen aanleggen. Een eventuele klusser zal daarom ook het beste volgens de normen kunnen werken om problemen te voorkomen.

Gebruik de juiste spullen

Het is heel belangrijk om te beschikken over de juiste materialen en gereedschappen. Daardoor kost het eigenlijk geen moeite om volgens de laatste normen te werken. Wanneer je niet over de juiste spullen beschikt, is het veel aantrekkelijker om hier en daar wat te sjoemelen om het toch maar met de aanwezig zijnde spullen te kunnen doen. Schaf dus gewoon de spullen aan die je nodig hebt. Eventuele gereedschappen en machines kun je uiteraard gewoon lenen of huren, maar materialen worden het beste wel nieuw aangeschaft. Weersta dus ook de verleiding om met oude materialen te gaan knutselen. Uiteraard kun je prima oude stroomdraden hergebruiken wanneer dat uitkomt, maar doe dat niet wanneer kabels daardoor verlengd moeten worden of de toepassing om andere redenen duidelijk inferieur is aan het gebruik van nieuwe spullen.

Schakel tijdig een expert in

Je kunt uiteraard niet alles weten. Voor veel klussers is het aansluiten van elektriciteit een leuk klusje. Je kunt goed je hersens gebruiken door na te denken over hoe alles aangesloten moet worden. Zeker met hotelschakelingen en dergelijke kan het aansluiten immers nog behoorlijk complex worden. Erken echter je grenzen en schakel tijdig een expert in wanneer je er zelf niet meer uit komt. Je moet er niet aan denken dat er fouten gemaakt worden bij het aansluiten en later de boel weer opengebroken moet worden.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply