Werkmaterieelverzekering afsluiten, ja of nee?

0

Veel bedrijven – en zeker bedrijven in bijvoorbeeld de bouw en transport – hebben te maken met werkmaterieel. Incidenten met dit werkmaterieel kunnen niet alleen gevaarlijk maar ook heel duur zijn. Daarom is het allereerst belangrijk dat we een veilige werkomgeving creëren, maar ook een werkmaterieelverzekering is belangrijk. Een werkmaterieelverzekering helpt schade te dekken dat is veroorzaakt door werkmaterieel. Weet je niet zeker of jouw bedrijf een werkmateriaalverzekering nodig heeft en of je deze moet afsluiten? Wij leggen je uit wanneer een werkmaterieelverzekering van toepassing is.

Wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen bij werkmaterieelverzekering

Volgens de WAM (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) zijn eigenaren van motorrijtuigen verplicht deze voertuigen te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Het maakt daarbij niet uit of de voertuigen op de openbare weg of op een privéterrein worden gebruikt, motorrijtuigen moeten overal WA verzekerd zijn. Volgens de wet wordt onder motorrijtuigen “voertuigen of machines die zichzelf motorisch kunnen voortbewegen en aandrijving op wielen hebben” verstaan.

Werkmaterieelverzekering afsluiten dekt schade aan werkmaterieel

Werkmaterieel dat onder de WAM valt zijn bijvoorbeeld een heftruck, een shovel, een elektrische pallettruck, maar ook een graafmachine of tractor. Ga dus allereerst goed na of jouw werkmaterieel valt onder de WAM. Schade aan én gemaakt door dit soort werkmaterieel is in de meeste gevallen niet gedekt door andere bedrijfsverzekering, en daarom is er de werkmaterieelverzekering. De dekking van een werkmaterieelverzekering verschilt uiteraard per verzekeringsmaatschappij, maar een werkmaterieelverzekering dekt minstens schade aan werkmaterieel en schade die is gemaakt door werkmaterieel. Dat betekent dat als er bijvoorbeeld een stellage wordt omgereden met een heftruck, niet alleen schade aan de heftruck vergoed wordt, maar ook de schade die is ontstaan door het omvallen van de stellage. En dat is natuurlijk wel zo prettig. Heb je werkmaterieel? Dan wil je dus zeker je werkmaterieel verzekeren.  

Voorwaarden werkmateriaalverzekering

Net zoals andere verzekeringen zijn er ook bij werkmaterieelverzekeringen bepaalde voorwaarden. Zo geldt de werkmaterieelverzekering niet als er iets gebeurt op een moment dat het werkmaterieel wordt bestuurd door iemand zonder geldig rijbewijs voor dat specifieke werkmaterieel. Ook geldt de werkmaterieelverzekering niet als er iets gebeurt op het moment dat de bestuurder het werkmaterieel bestuurde terwijl hij daar op dat moment niet goed toe in staat was. Bijvoorbeeld als hij/zij onder invloed was van drugs of alcohol. Let hier dus goed op wanneer je iemand vraagt je werkmaterieel te besturen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply