Een veilige werkomgeving creëren; 4 tips

0

Een veilige werkomgeving is een vereiste in alle branches. Als ondernemer moet je hier dus erg scherp op zijn. Ook moet je ervoor zorgen dat jouw personeel in een veilige omgeving het benodigde werk kan verzetten. Veiligheid is een breed begrip en kan natuurlijk om alles gaan. Maar alleen in een veilige werkomgeving zal jouw personeel optimaal presteren. Daarom geven we je in dit artikel 4 tips die jou helpen bij het creëren van een veilige werkomgeving.

Een veilige werkvloer voor jouw personeel

De eisen waaraan een bedrijfspand – en dus de werkvloer – aan moet voldoen zijn vastgelegd in de Arbowet. Deze wet waarborgt de veiligheid van alle werknemers in Nederland. Jij als werkgever moet je hier dus verplicht aan houden. Denk hierbij aan een opgeruimde werkvloer en hulpmiddelen bij het werken met gevaarlijke materialen of stoffen. Het is belangrijk dat je deze faciliteert, zoals goede veiligheidsbrillen of beschermende kleding. Dit moet altijd goed in orde zijn en deze spullen mogen niet beschadigd of van slechte kwaliteit zijn.

Een duidelijk noodprotocol waarvan iedereen op de hoogte is

Iedereen kent hem wel: de jaarlijkse brandoefening voor een brandveilig kantoorpand. Waarbij het brandalarm af gaat en het personeel rustig naar buiten wandelt, eerst nog even de jas en tas pakt en de lunch uit de kantinekoelkast haalt. Niet het ideaalbeeld dat je als werkgever wilt zien wanneer er écht een calamiteit is. Zorg daarom dat jouw personeel bekend is met de noodroutes en het protocol dat gevolgd moet worden bij een calamiteitenalarm. Oefen dit meerdere keren per jaar, ook op een onverwacht moment. Zo kun jij er scherp op blijven dat men bij een serieuze calamiteit weet wat hij of zij moet doen. Op deze manier blijven ook de bedrijfshulpverleners alert en fris in hun kennis.

Werkt jouw personeel volgens jouw veiligheidsregels?

Het kan zijn dat je al een volledig uitgewerkt veiligheidsprotocol hebt liggen voor bijvoorbeeld het werken met een gevaarlijke machine of in de bouw. Maar als dit protocol niet wordt nageleefd, dan heb je er natuurlijk weinig aan. Zorg daarom dat je regelmatig controleert of iedereen het werk volgens de juiste regels doet, want anders kan het voorkomen dat niet al het personeel veilig werkt. Wees hier dus zelf als ondernemer zeer alert op!

Beveilig niet alleen de werkvloer, maar ook het gebouw

Het gebouw zelf mag natuurlijk niet vergeten worden als het gaat om veiligheid of beveiliging. Zorg ervoor dat het gebouw bestand is tegen een mogelijke inbraak waarbij waardevolle items van jouw onderneming of van de medewerkers zomaar meegenomen kunnen worden. Kunnen jouw medewerkers hun eigen bezittingen veilig opbergen op een plek waar alleen zij erbij kunnen?  Ook is het verstandig om een sleutelkluis te installeren, waar alle belangrijke sleutels veilig opgeborgen zijn. Ook als er niemand aanwezig is!

Veiligheid op de werkvloer is ontzettend belangrijk en omhelst erg veel verschillende aspecten. Als ondernemer hoor je hiervan op de hoogte te zijn en moet je de veiligheid voor jouw werknemers kunnen garanderen. Met bovenstaande tips kom je al een heel eind!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply