Kunststofbewerking in 2021: wat staat ons te wachten?

0

De kunststofindustrie is een dynamische industrie die zich meer en meer richt op duurzame innovaties en producten. Niet alleen draagt duurzame kunststofbewerking bij aan verduurzaming, ook stimuleert dit de circulaire economie en zorgt het voor een verminderde uitstoot van CO2. Wat staat ons te wachten in 2021 op het gebied van kunststofbewerking?

Verduurzaming van kunststofbewerking

De trend van verduurzaming is al langer te zien in de kunststofindustrie. Zo lag in eerste instantie de nadruk op het verduurzamen van verpakkingsmaterialen. Tegenwoordig bestellen we steeds meer online. Hierdoor is er meer vraag naar veilige en duurzame verpakkingsmaterialen. Daarnaast zitten haast alle producten die we in de winkel kopen verpakt in verpakkingsmateriaal. Het verduurzamen van deze materialen kan dus een groots effect hebben. Kunststof is het meest gebruikte materiaal voor verpakkingen die dienen voor verschillende functies: van bescherming tot het mogelijk maken van transport en opslag.

Ook in de kunststofbewerking zijn er diverse manieren om duurzamer te werk te gaan. De focus ligt hierbij op onder andere hergebruik, de mogelijkheid tot recycling en de vervanging van fossiele brandstoffen door biobased grondstoffen. Deze trend is ook te zien in andere industrieën. Zo is er bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor een juiste afvalscheiding op de werkvloer.

Gebruik van PEEK kunststof

PEEK kunststof is een relatief nieuwe kunststofsoort. PEEK staat ook wel bekend als polyetheretherketone en is de laatste jaren steeds populairder geworden door de vele toepassingen. Dit high performance plastic voldoet aan hogere eisen dan de standaard kunststoffen en is een compacte en stevige kunststof. PEEK kunststof kan zeer nauwkeurig bewerkt worden.

Voor deze bewerking maken bedrijven gebruik van de modernste CNC verspaan- en freestechnieken. Andere manieren om deze kunststof op een veilige manier te bewerken zijn 3D-printen, spuitgieten en blaasvormen.

3D-printen en de circulaire economie

3D-printen is momenteel nog niche, maar gaat in de toekomst een steeds groter deel van de productiemarkt overnemen. Zo heeft het onder andere toepassingen in de gezondheidszorg, defensie en de bouw. Deze productietechnologie kent vele voordelen omdat het zowel geschikt is voor massaproductie als voor kleinschalige productie. Er wordt niet meer materiaal gebruikt dan nodig is, waardoor er geen sprake is van restafval. Ook is het niet langer nodig om grote voorraden aan te houden wanneer producten lokaal kunnen worden geproduceerd. De gebruikte materialen moeten echter recyclebaar of biobased worden om aan te sluiten bij de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Experts geven aan dat het belangrijk is om nu op de duurzaamheid van deze materialen te richten, nog voordat 3D-printen mainstream wordt.

Leave A Reply