Wat zijn rollenbanen en welke soorten zijn er?

0

Een rollenbaan is een soort van lopende band die in fabrieken en ateliers gebruikt wordt om een lading van de ene plaats naar de andere te rollen. Een rollenbaan bestaat uit een onderstel met daarop in de dwarslengte de rollen waarover de goederen schuiven. Ze staan vaak op het einde van een productielijn om bijvoorbeeld de goederen daarna op te stapelen. Ze kunnen eveneens ergens halverwege de productielijn staan.

Welke soorten rollenbanen zijn er?

Qua aandrijving zijn er twee soorten rollenbanen. Je hebt er waarbij een motor de rollen aandrijft zodat de goederen automatisch getransporteerd worden. Daarnaast zijn er rollenbanen zonder motor. Deze zijn soms afhellend opgesteld zodat de goederen door de zwaartekracht verder rollen. Als ze horizontaal staan, worden de goederen gewoon met een duwtje verder gestuurd. Een tweede indeling kan je maken op basis van het soort rollen. Je hebt rollenbanen met een rol over de ganse breedte van de baan, of allemaal kleine rolletjes of zelfs bolvormige rolletjes verspreid over de breedte. Het soort rollenbanen is afhankelijk van de goederen die erover moeten rollen. Verder zijn er nog rollenbanen die rechtdoor gaan, in een hoek of slangvormig kunnen opgesteld worden.

Een andere indeling kan je maken op basis van de vraag: staat de rollenbaan vast in de werkplaats, of moet ze flexibel zijn en bijvoorbeeld in de lengte aanpasbaar zijn? Dan kom je algauw uit bij de harmonica rollenbaan uit. Hieronder geven we wat meer details over deze harmonica rollenbanen.

Wat is een harmonica rollenbaan?

De meeste rollenbanen hebben een vaste lengte omdat ze op een vaste plaats in de fabriek staan. Echter zijn er rollenbanen die in de lengte aanpasbaar zijn. Deze harmonica rollenbanen hebben een onderstel dat uitrekbaar is, net zoals een harmonica. De poten staan dan meestal op wieltjes zodat de rollenbaan goed wendbaar is en gemakkelijk op de gewenste lengte kan gerold worden.

Welke soorten harmonica rollenbanen zijn er?

Dezelfde soorten als bij de gewone rollenbanen vind je bij de harmonica rollenbanen: brede of smalle rollen, al dan niet aangedreven door een motor, rechtdoor of in een hoekvorm, en ga zo maar door.

Waar worden harmonica rollenbanen gebruikt?

Harmonica rollenbanen van Eslogic.com zijn ideaal voor werkplaatsen of magazijnen die regelmatig van opstelling veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een heel grote lading die uit de vrachtwagen moet gehaald worden en opgestapeld worden. Je kan beginnen stapelen, en stelselmatig de rollenbaan wat korter maken terwijl je stapelt.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply