Wat te doen bij brand op werk?

0

Een brand kan iedereen overkomen, zowel in huis als op het werk. Maar wanneer er daadwerkelijk brand uitbreekt kan het soms nog onduidelijk zijn hoe men moet handelen. De werkplek moet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen en een calamiteitenplan bevatten. Wat je moet doen als er brand uitbreekt op werk? Dat lees je in dit artikel!

Brand voorkomen

Brand kan uitbreken, maar ook voorkomen worden. Er moet aan verschillende veiligheidseisen voldaan worden in elk bedrijfspand. Zo moeten er diverse vluchtwegen aanwezig zijn en bij grote bedrijven speciale nooduitgangen. Daarnaast moet er ook noodverlichting zijn zodat men weet waar hij/zij naartoe moet vluchten. Een brandblusser is op elke werkplek verplicht, de hoeveelheid en diversiteit hangt af van het soort bedrijf en de grootte hiervan. Ook branddekens zijn geen overbodige luxe, deze kunnen kleine brandjes direct blussen (denk aan een ‘vlam in de pan’ bij een brand in de horeca) of andere vergelijkbare situatie. Ten slotte is het noodzakelijk om het personeel in te lichten over de juiste aanpak bij een brand.

Brand melden

Mocht er brand uitbreken, dan is de eerste stap het melden hiervan. Licht andere collega’s in op dezelfde afdelingen/verdiepingen zodat iedereen op de hoogte is van de brand en tijdig het pand kan verlaten. Hiervoor kan een eventuele brandmeldinstallatie goed van pas komen, daarmee weet het hele pand binnen enkele seconde welk gevaar er dreigt. Bij vele van deze melders wordt direct een seintje doorgegeven aan de brandweercentrale.

Brand blussen

Wanneer het een kleine brand betreft en de oorzaak bekend is, mag je zelf de brand blussen. Indien het een grotere, of snel uitbreidende brand betreft waar de oorzaak niet van bekend is, sla dit dan over. Denk aan je veiligheid en verlaat het pand direct. Als de juiste blusmiddelen in de buurt zijn en het een brand betreft, dat veroorzaakt is door papier, blus dit dan gerust binnen enkele seconde of minuten. Schat van tevoren de situatie in en kijk welke manier van handelen het veiligst is. Veiligheid staat altijd voorop! Het blussen van branden kan door middel van verschillende brandblussers, voor bijvoorbeeld: hout, papier, olie, aardgas, computers et cetera.

Ontruimen van het pand

In elk pand moeten voldoende bhv’ers aanwezig zijn die weten wat te doen bij brand en andere dreigende situaties. Zij dragen de verantwoordelijk voor het ontruimen van het pand en het veiligstellen van het personeel. Daarbij behoren op meerdere plaatsen ontruimingsplannen te hangen zodat men weet waar zij moeten verzamelen en waar mogelijke vluchtroutes zich bevinden.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply