Wat is vingerlassen?

0

Van het woord lassen heb je ongetwijfeld weleens gehoord. Lassen is een manier om verschillende metalen aan elkaar te verbinden. Deze verbinding kan in stand worden gebracht door de warmte, waardoor de metalen aan elkaar smelten. Deze methodiek wordt veel toegepast. Zowel in de hobby-sfeer bij het klussen, alsook door grote bedrijven. Er zijn veel verschillende vormen van lassen waarbij vingerlassen daar een van is. Wat is vingerlassen precies? Een vingerlas is een houtverbinding van twee stukken hout door twee perfect in elkaar passende freesfiguren in de vorm van een vinger. Dit proces is vrijwel altijd in combinatie met de toevoeging van lijm. Welk type lijm hangt af van het product. 

Waarom vingerlassen?

Soms heb je voor een bepaalde klus houtstukken nodig. Het kan dan zijn dat de afmetingen niet kloppen. Dat kan dan erg vervelend zijn en het lassen kan er dan in resulteren dat dit probleem is opgelost. Bovendien is het ook een ideale methode om te besparen op het hout. Het is dus niet alleen erg praktisch, maar bovendien ook nog eens bijzonder duurzaam. Juist deze combinatie zorgt ervoor dat deze vorm van lassen zeer populair is in de houtindustrie. Door het gebruik van vingerlassen is het niet noodzakelijk om veel ruw materiaal in je bedrijf te hebben. Dit bespaart aan de ene kant ruimte, maar bovendien ook nog eens veel gedoe.

Het combineren van hout

Vingerlassen kan met diverse houtsoorten en kan in ieder gewenst formaat worden geleverd. Verder kun je met vingerlassen eenvoudig verschillende combinaties van houtsoorten in het eindproduct toepassen. Als je de keuze maakt voor een houtcombinatie vingerlassen, dan is het verstandig dat je op de hoogte bent over de verschillende voor- en nadelen van de diverse houtsoorten. Een verkeerde combinatie kan ervoor zorgen dat het eindproduct zwakker wordt.

De voordelen van vingerlassen voor uw project

Als je het hout voor uw doe-het-zelfproject laat vingerlassen heb je dus minder afval.  Dit maakt het veel eenvoudiger om vooraf te bepalen hoeveel hout je nodig denkt te hebben. Dat scheelt je niet alleen veel tijd, maar ook geld. Bovendien heb je de garantie dat de houtverbindingen die je maakt altijd kwalitatief goed en stabiel zijn. Als je toch afvalhout produceert, dan kun je dit hout vaak in een gevingerlaste versie weer opnieuw gebruiken. Het vingerlassen van hout moet je overlaten aan specialisten. Zij beschikken over grote vingerlasstraten, waarmee ze snel een grote hoeveelheid gevingerlast hout kunnen produceren. Vingerlassen is een vak op zich. Bear Optima Wood is in het bezit van de diverse veiligheidskeurmerken en werken volgens de richtlijnen van KOMO, FSC en PEFC en geven 10 jaar garantie op de vingerlasverbinding.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply