De drukveer; diverse toepassingen uitgelicht

0

Drukveren worden voor veel verschillende soorten zaken gebruikt. Het is niet een product waar een mens dagelijks aan denkt, maar toch is het een zeer relevant onderdeel van zeer veel verschillende soorten producten. Maar waar moet je bij een drukveer dan ongeveer aan denken? Je weet ongetwijfeld wel wat een veer is. Drukveren zijn veren die een spiraalvormige-vorm hebben. Ze worden in veel bekende producten toegepast. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een normale balpen die je ongetwijfeld weleens in handen hebt gehad. Deze drukveer wordt ook wel een cylindrische drukveer genoemd. Je kunt deze vaak in-en uit drukken, zodat de inkt niet opdroogt en je het product langer kunt gebruiken. Je drukt dan bovenop het knopje en zodat de pen naar buiten komt. Dankzij een drukveer kan deze methodiek dus worden toegepast. Maar er zijn ook andere vormen mogelijk zoals een conische en tonvormige drukveer. De meeste drukveren worden gemaakt uit een rond draad, maar het is ok mogelijk om een vierkant of platdraad te vervaardigen. Drukveren worden op speciale, geautomatiseerde CNC verenbuig/verenwikkelmachines gefabriceerd.

Andere toepassingen drukveer

Naast de het schoolvoorbeeld van de balpen, kunnen drukveren natuurlijk in nog veel meer gebruiksprocessen voorkomen. Hieronder een aantal veelvoorkomende toepassingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een kleine perforator. Met een perforator druk je gaatjes in een papier, zodat je deze gemakkelijk in een map kunt stoppen. Bij de administratie van een bedrijf en dergelijke wordt dit regelmatig gebruikt.  Niet alle perforatoren werken dankzij een drukveer, maar bepaalde perforators wel.  Drukveren voor een zeer breed scala aan toepassingen gebruikt. Naast het hierboven vernoemde gebruik in de balpen worden ze o.a. ook gebruik in:

  • Klepje van een dashboardkastje;
  • Kleine perforators;
  • Batterijcontacten;
  • Drukknoppen;
  • Springplank in een gymzaal;
  • Automatisch sluitende veiligheidskleppen;
  • Diverse soorten machines.

Dus ook voor drukknoppen in bijvoorbeeld urinoirs kunnen deze drukveren worden gebruikt. De drukknop maakt dan contact met de schakelaar en op die manier gaat het licht dan aan. Kortom: de toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos.

De kracht van de drukveer

Ondanks het feit dat een drukveer nagenoeg altijd uit een standaard verenstaal kwaliteit vervaardigd wordt, heb je ook de mogelijkheid om te kiezen uit een zeer grote range aan materialen. De meest gebruikte materialen blijven echter 1.1200 (blank verenstaal) en 1.4310 (rvs verenstaal). Ook de maatvoering zoals de diameter van het veerlichaam, het aantal windsel en de lengte van de veer kun je zelf bepalen. Een drukveer wordt na de warmtebehandeling waar nodig nog geslepen en ondergaan ze eventueel daarop nog een aansluitende oppervlaktebehandeling.

 

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply