Wat is spuitgieten? En wat zijn de voordelen?

0

Veel gebruiksvoorwerpen zijn gemaakt van kunststof. Het voordeel van dit materiaal is duidelijk: het is stevig, handig, en vooral flexibel. Kunststof laat zich in praktisch alle vormen gieten. De techniek die daarvoor het meest wordt gebruikt, heet ‘spuitgieten’. Spuitgieten is in essentie een techniek waarbij kunststof onder druk in een mal wordt gegoten. Dat heeft een paar belangrijke voordelen boven andere productiemethoden. Hier leggen we uit hoe het spuitgieten precies in zijn werk gaat en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is spuitgieten precies?

Spuitgieten is een techniek die wordt gebruikt om kunststof in een mal – matrijs –  te brengen. Om dat te doen, wordt de kunststof eerst verwarmd. Daardoor wordt het materiaal zacht. Vervolgens wordt de vloeibare massa onder druk in de vorm gespoten – dit is het spuitgieten zelf. Eenmaal in de mal koelt de kunststof af, waardoor het uithardt en de vorm van de matrijs aanneemt. Zo kunnen kunststofproducten van allerlei vormen en maten worden gemaakt.

De voordelen van spuitgieten

Spuitgieten heeft drie belangrijke voordelen:

  • efficiënt;
  • hoge graad van precisie;
  • mogelijk om met verschillende kunststoffen te werken.

1. Efficiëntie

Bij spuitgieten is de efficiëntie erg hoog. Dat komt vooral omdat de techniek relatief weinig tijd kost. Het spuitproces zelf gaat, vergeleken met andere manieren van kunststof vormen, erg rap. Bovendien kan een spuitgieter grote getalen producten maken aan de hand van één mal. De kans op fouten is daarbij klein: het hele proces is de geautomatiseerd. De kostenefficiëntie ligt daarmee hoog.

2. Hoge precisiegraad

Het spuitgieten brengt de plastics in de mal onder hoge druk. Doordat de vloeibare plastic massa hard in de mal wordt gedrukt, is het mogelijk om een hoge graad van detail aan de producten te geven. Ingewikkelde vormen en patronen komen daardoor goed tot hun recht en de kunststofproducten hebben maar weinig nabewerking nodig. Voor producten is dit vaak een groot voordeel.

3. Verschillende kunststoffen combineren

Er zijn steeds meer verschillende kunststoffen, ieder met hun eigen bijzondere eigenschappen. Met spuitgieten is het mogelijk om die verschillende stoffen te combineren. Dat geeft meer vrijheid in het maken van ontwerpen en kan mogelijk kosten besparen – bijvoorbeeld doordat stalen onderdelen nu door kunststof kunnen worden vervangen.

Kortom, spuitgieten is een efficiënte en effectieve manier om kunststof te vormen. Het gaat niet alleen snel, maar ook erg precies. Daardoor kunnen ook complexe kunststof producten op deze manier worden geproduceerd.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply