Werken in de industrie: het belang van industriële stofafzuigers

0

Veilig werken met gevaarlijke stoffen is van enorm belang. Zeker in de industrie wordt er dan ook veel aandacht besteed aan het veilig maken en houden van de werkvloer. Een belangrijk element is het stofafzuigingssysteem. Industriële stofafzuiging zorgt ervoor dat de lucht schoon blijft en werknemers met een gerust hart aan het werk kunnen.

De overheid heeft veel eisen gesteld aan de luchtkwaliteit op de werkvloer. Er zijn op basis van die kwalificaties veel verschillende soorten systemen ontworpen, aangepast op de specifieke gevaren en risico’s die op de werkvloer aanwezig zijn. Hier gaan we iets dieper in op het belang van industriële stofafzuigers.

Veiligheid voorop met schone lucht

In veel industrieën wordt gewerkt met zware machines en gevaarlijke stoffen. Dit neemt risico’s met zich mee. De textielindustrie, metaalbewerking, productie van levensmiddelen of de meubelmakerij: het zijn zomaar wat voorbeelden van werkvelden waarin het gevaar bestaat dat de luchtkwaliteit in het geding komt. Het werk vindt vaak plaats in afgesloten ruimte  waarin stof, rook of andere luchtvervuiling lang kan blijven hangen.

Een industriële stofafzuiger kan dit probleem oplossen. Met behulp van een op maat gemaakt systeem wordt de lucht gefilterd en gezuiverd. Soms gaat het hierbij alleen om geuren, zoals in de voedingsindustrie: soms gaat het om gevaarlijke stoffen die de gezondheid van werknemers direct in gevaar kan brengen, zoals fijnstof of gassen. In dat geval is een afzuiginstallatie zelfs van levensbelang.

Hoewel dit per werkplek kan verschillen, is het belang van deze installaties dan ook duidelijk. Zonder schone lucht is de werkplek niet plezierig of zelfs niet veilig.

Lucht zuiveren met een industriële afzuiger

Zelfs de grootste industriehallen kunnen worden afgezogen en geventileerd. Gespecialiseerde bedrijven bouwen voor iedere ruimte industriële stofafzuigers op maat, vaak met geïntegreerde ventilator. Het systeem verwijdert vervuiling in de lucht met een filter – stofdelen, geuren en gassen, of fijnstof en rook, afhankelijk van waar behoefte aan is. Daarna wordt de schone lucht weer teruggeblazen in de ruimte. Professionals kunnen deze installaties vormgeven, afstellen en onderhouden, zodat de lucht op de werkvloer altijd van hoge kwaliteit is en er geen risico’s voor de gezondheid optreden.

Industrieel stofafzuigen

Het moge duidelijk zijn: een goede industriële stofafzuiger is van groot belang. In veel verschillende industrieën en in een verscheidenheid aan werkruimtes zijn deze installaties te vinden. Daar zorgen ze vrijwel ongemerkt voor schone lucht: zonder geuren, maar ook zonder gevaarlijke en schadelijke stoffen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply