Voor welke beroepen zijn werkschoenen verplicht?

0

Je voeten zijn één van de meest kwetsbare onderdelen van je lichaam. Het is daarom logisch dat de voeten, tijdens het uitvoeren van werk met een hogere risicofactor, extra beschermd moeten worden. Door het dragen van de juiste werkschoenen wordt de kans op schade aanzienlijk kleiner. (Verplichte) werkschoenen kun je in verschillende soorten en maten vinden. In dit artikel is de belangrijkste informatie omtrent werkschoenen voor verschillende beroepen onder elkaar gezet.

Zorgsector

Wanneer je in de zorg werkt is het vooral belangrijk dat je schoenen voorzien zijn van een anti-slip profiel en een comfortabele zool. Hiernaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Denk hierbij aan speciale, veilige klompen.

Horeca

Ook wanneer je in de horeca werkt geldt dat jouw schoenen waterdicht en waterafstotend moeten zijn. Werk je in de keuken? Dan is het anti-slip profiel extra belangrijk. Voor de horeca worden de volgende normeringen gebruikt:

  • S1: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, anti-slip zool en geschikt is voor droge omstandigheden.
  • S1p: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, een stalen tussenzool, een anti-slip zool en geschikt is voor droge omstandigheden.
  • S2: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, een anti-slip zool en geschikt is voor vochtige omstandigheden.
  • S3: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, een stalen tussenzool, een anti-slip zool en geschikt is voor vochtige omstandigheden.

Voedingsindustrie

In de voedselindustrie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Je kunt kiezen uit werklaarzen, -schoenen of –klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Voor de werklaarzen gelden de volgende normeringen:

  • S4: Werklaarzen die voorzien zijn van een stalen neus.
  • S5: Werklaarzen die voorzien zijn van een stalen neus en een stalen tussenzool.

Magazijn

Werk je in een magazijn? Dan heb je waarschijnlijk vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om te voorkomen dat deze materialen op jouw voeten vallen en voor schade zorgen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht. 

Transport

Binnen de transportsector worden vaak werkschoenen met een hoger model gekozen. Door het springen van de laadkleppen is voldoende steun voor de enkels essentieel. Ook een goede anti-slip zool is belangrijk. Binnen de transport gelden dezelfde normeringen als hierboven genoemd, namelijk: S1, S1p, S2 en S3.

Bouw

In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Maak je geen gebruik van veiligheidsschoenen van dit type? Dan dekken zorgverzekeraars de schadekosten niet! Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering.

Metaal

Werk je met metaal? Dan is het extra belangrijk en ook verplicht om werkschoenen met de S2 of S3 normering te dragen. Het dragen van de schoenen kan grote problemen door het werken met gevaarlijke machines voorkomen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply