Pallets voor transport: waar moet je op letten?

0

Pallets zijn er in allerlei kleuren, materialen en vooral maten. Vanwege deze verschillen zijn er ook andere regels en gebruiksdoelen met betrekking tot het transport. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je pallets gaan transporteren naar het buitenland, zoals regelgeving. Ga je pallets aanschaffen? In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten.  

Welke materialen pallets zijn er en wat houden deze in?

Pallets zijn er in verschillende materialen, zoals hout, kunststof, metaal, karton of hybride. Voordat je een pallet gaat aanschaffen is het goed om even na te gaan wat voor materialen pallets er zijn en welke het meest geschikt is voor jouw transport. De meest gebruikte palletmaterialen zijn hout en kunststof:

Houten pallets

Hout is de meest bekende en eenvoudige vorm van een pallet. Het hout kan gemaakt zijn uit verschillende soorten;  berk-, pine- of eikenhout.

Kunststof pallets

De kunststof pallets worden gemaakt van gerecycled plastic. Hierdoor heeft de kunststof pallet meerdere voordelen. Zo zijn kunststof pallets hygiënisch, stevig, licht, stapelbaar en veilig. Daarnaast zijn kunststof pallets vrijgesteld van inspectie tijdens internationale transporten. Ook is het met kunststof materiaal mogelijk om pallets te produceren in talloze verschillende kleuren.

Transport van chemische stoffen

Heeft u een transport waarbij sprake is van chemische stoffen? Dan is de chemische plastic pallet een raadzame keuze. Afgekort wordt deze pallet ook wel de CP-pallet genoemd en is te onderscheiden in CP1 t/m CP9. CP pallets zijn bestand tegen chemische stoffen en worden vooral gebruikt voor het verplaatsen van vaten met bepaalde vloeistoffen, zakgoed, octabins en zogenaamde big-bag zakken. Deze zakken worden voornamelijk gebruikt voor het transport van grondstoffen zoals poeders en ander fijn materiaal in korrel- of granulaatvorm.

Welke afmeting is het meest geschikt?

Pallets zijn er naast allerlei materialen, ook in veel verschillende maten. Zo zijn er al de volgende afmetingen:

  • 400 x 600 mm
  • 600 x 800 mm
  • 760 x 1140 mm
  • 800 x 1200 mm
  • 900 x 1200 mm
  • 1000 x 1200 mm
  • 1020 x 1220 mm
  • 1100 x 1100 mm
  • 1140 x 1140 mm
  • 1200 x 1200 mm

Export naar het buitenland

Pallets naar het buitenland transporteren? Dan zit er een belangrijk verschil tussen houten- en kunststof pallets. Houten pallets worden bij internationale transporten altijd gecontroleerd door de International Plant Protection Convention op dierlijk en plantaardig materiaal volgens de ISPM15 (International Phytosanitary Measure 15). Organismen die mogelijk ziektekiemen bevatten, kunnen zich namelijk in het hout nestelen. Vanwege het vlakke en niet-poreuze materiaal van kunststof pallets kunnen deze organismen zich hierin niet nestelen. Daarom hoeven kunststof pallets bij grensoverschrijding niet gecontroleerd te worden.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply