4 tips om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen

0

Of we het nu leuk vinden of niet; werk maakt een groot en belangrijk deel uit van ons leven. Om het leuk te houden is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende veiligheid op de werkvloer. Is er sprake van een onveilige werkomgeving, dan zul je het niet lang volhouden op het werk. Uit cijfers van het CBS blijkt daarnaast dat het aantal arbeidsongevallen de afgelopen jaren zelfs toenam. Dit wil je natuurlijk liever terugdringen. Gelukkig is het heel goed mogelijk om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Hieronder vind je tips die je hierbij helpen.

1. Zorg voor veilig gedrag

Een goede basis voor het creëren van veiligheid op de werkvloer is ervoor zorgen dat mensen die aanwezig zijn op de werkvloer zich veilig gedragen. Het is één ding om je te houden aan de wet- en regelgeving, maar gedrag en het houden aan protocollen is minstens net zo belangrijk. Dit wordt door sommige medewerkers nog wel eens onderschat, met alle gevolgen van dien.

2. Zorg voor een opgeruimde werkvloer

Een nette werkvloer is belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Vallen en struikelen is namelijk bedrijfsongeval nummer één. Met een opgeruimde werkvloer voorkom je de grootste kans hierop. Maar bij een opgeruimde werkvloer kun je ook denken aan zaken als een brandkluis. Zo zorg je namelijk voor extra ruimte om spullen op te bergen die normaal gesproken ruimte zouden innemen op de werkvloer zelf. Je spullen zijn vervolgens ook nog eens goed beschermd.

3. Zorg voor de juiste werkkleding

Goede werkkleding beschermt medewerkers terwijl ze op de werkvloer aan het werk zijn. Denk aan zaken als goede werkschoenen, helmen of veiligheidshesjes. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze werkkleding ook regelmatig gecontroleerd wordt en indien nodig vervangen. Ook is het goed om extra setjes aan te schaffen voor eventuele bezoekers op de werkvloer.

4. Controleer apparaten en machines regelmatig

Vaak wordt er op de werkvloer gewerkt met machines en apparaten. Om te zorgen dat hier op een veilige manier mee kan worden blijven gewerkt is het belangrijk om deze regelmatig te controleren. Slijtage kan veel problemen opleveren, óók voor de veiligheid. Zorg dus voor regelmatige check-ups!

Deze tips zijn niet moeilijk op te volgen, maar hebben een groot effect wat betreft de veiligheid op de werkvloer. Neem dus vooral de moeite om bovenstaande zaken te implementeren!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply