Veiligheid waarborgen in magazijnen? Zo doe je dat

0

Werken moet altijd veilig zijn. Of je nu bouwvakker bent, docent of als ICT-er de hele dag achter je bureau zit. Jouw veiligheid is belangrijk. Dat geldt dus als je in een magazijn werkt. Een simpel winkelmagazijn heeft al zo zijn eigen specifieke kenmerken, maar in de industrie zijn de magazijnen nog wel een stukje groter. Hoe waarborg je de veiligheid in magazijnen precies?

Soorten veiligheid

Je kunt veiligheid grofweg indelen in 2 gebieden:

  • Veiligheid op het gebied van logistiek en transport
  • Veiligheid op het gebied van faciliteiten van de locatie zelf

Denk bij de eerste soort veiligheid aan bijvoorbeeld de transportmiddelen die worden gebruikt, wijze van opslag en de indeling van het magazijn. Denk bij facilitaire veiligheid aan zaken als brandpreventie, inbraakrisico en de beschikbare vluchtroutes. Beide soorten veiligheid zijn belangrijk om het werken in magazijnen goed te kunnen doen.

Risico’s van het werken in een magazijn

Maak jij weleens gebruik van flexwerk via een uitzendbureau? Dan weet je dat er bij werk in magazijnen altijd een aantal standaard zaken belangrijk zijn voor de veiligheid, ongeacht de locatie. De vraag voor welke beroepen werkschoenen verplicht zijn hoort hier bijvoorbeeld bij. Wanneer er in het magazijn heftrucks rondrijden en zware dozen worden verplaatst, dan is veiligheid een belangrijk aspect van het werk. Zorg dat personeel de juiste werkkleding zodat ze zich kunnen beschermen tegen potentiële gevaren. Maar zorg ook dat medewerkers weten wat zij moeten doen als veiligheid wel in het geding komt. Dat valt voornamelijk onder logistieke veiligheid. Als er brand uitbreekt, dan moeten er blusmiddelen voorhanden zijn en medewerkers moeten op de hoogte zijn van de verschillende vluchtroutes. Zorg ervoor dat de vluchtroutes altijd goed bereikbaar zijn en er geen obstakels op de route liggen. Dit valt onder logistieke veiligheid.

Specifieke aspecten van veiligheid in magazijnen

Natuurlijk is er altijd een aspect in veiligheid dat onvoorspelbaar is. Maar in magazijnen kun je natuurlijk wel snel bedenken wat specifieke risico’s zijn. Er wordt gewerkt met grote voertuigen, hoge stellingen en zware dozen en pallets. Dit betekent een groot risico voor medewerkers. Ook diefstal is een potentieel risico, omdat er veel en waarschijnlijk gloednieuwe, producten in je magazijn liggen. Dat kan onverlaten aantrekken. Zorg er daarom voor dat alle medewerkers zich veilig voelen op de werkvloer. Regel codes op belangrijke deuren en houd 24 uur per dag een oogje in het zeil met beveiligingscamera’s. Natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten van veiligheid in magazijnen. Zorg er in elk geval voor dat je de basis goed in je hoofd hebt. Zo maak je het werk voor je medewerkers zo aangenaam en vooral veilig mogelijk. Dat komt de productiviteit van jouw bedrijf vanzelf weer ten goede.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply