Hoe vervoer je goederen op een veilige manier?

0

Ga je goederen vervoeren, dan moet je uiteraard voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Los daarvan wil je natuurlijk sowieso dat de goederen op een veilig manier de plek van bestemming bereiken. Even snel iets inladen en de weg op gaan kan wellicht aantrekkelijk lijken maar de risico’s zijn groot. Zo loop je bijvoorbeeld schade op aan de lading of krijg je een boete na een inspectie. De verzekeraar keert in geval van schade of een ongeval niet snel uit als je de goederen niet veilig hebt vervoerd. Hoe zorg je voor veilig vervoer? Houd je in ieder geval aan onderstaande richtlijnen.

Zorg voor een veilige verpakking

Het vervoer van goederen over de weg kan plaatsvinden in een bestelbus, met een aanhanger of in een vrachtwagen. Welk vervoersmiddel je ook kiest: de eerste stap naar veilig vervoer is correct inpakken. Om schade te voorkomen is het belangrijk om altijd de juiste verpakking van een goede kwaliteit te kiezen. Welk type verpakking je kiest is afhankelijk van de te vervoeren goederen. Vervoer bijvoorbeeld sommige lichtgewicht producten in golfkartonnen dozen en kies voor kunststof pallets voor het vervoer van wat zwaardere items. Zorg er in ieder geval voor dat je dozen en pallets niet te vol stopt, maar ook niet deels leeglaat. Instortgevaar of juist het barsten van verpakkingsmateriaal ligt dan op de loer. Kies dus altijd voor een verpakking in de juiste maat.

Zekeren van de lading: vooraf controleren

Alles wat je met een aanhanger of in een laadbak vervoert kan gaan schuiven, ook zware goederen. Het is daarom noodzaak om de lading altijd goed te zekeren. Zet je goederen dus stevig vast, bijvoorbeeld met een combinatie van spanbanden, netten, schotten en wrijvingsmatten. Hiermee voorkom je dat de lading gaat schuiven of zelfs kan omvallen.

Controleer de lading tijdens het vervoer

Om er zeker van te zijn dat de lading niet is gaan schuiven, controleer je na enkele kilometers nogmaals de lading. Ga je de goederen vervoeren naar een verre bestemming? Controleer tijdens deze lange reis dan regelmatig of alles nog goed vastzit. Ook na uitwijkmanoeuvres, een noodrem of slecht wegdek is het noodzaak de lading nogmaals te controleren. Veilig vervoer van goederen houdt bovendien ook verband met je rijstijl. Houd je altijd aan de maximale snelheid, rem niet te heftig en stuur niet te snel. Zorg daarnaast altijd voor een goede verdeling van je lading over het voertuig. Heb je enkele producten afgeleverd? Controleer dan of de nieuwe verdeling nog wel optimaal is. Zo voorkom je schade en ongelukken. 

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply