Top 4 meest voorkomende ongelukken op de werkvloer

0

Jaarlijks vinden er veel ongelukken plaats op de werkvloer. De ongelukken verschillen van aard, maar feit blijft wel dat er heel veel ongevallen plaatsvinden tijdens of na het werken. Zeker bij het werken met machines, installaties of gereedschap gebeuren er regelmatig ongelukken op de werkvloer. Maar ook met kantoorbanen gebeuren er regelmatig ongelukjes met letsel. Gelukkig betreft het meestal ongelukjes waarvan het letsel niet ernstig is. Echter overlijden er jaarlijks zo’n 70 mensen tijdens het beoefenen van hun beroep. Daarnaast zijn er ook nog eens honderden mensen die dusdanig letsel oplopen, dat ze (deels) arbeidsongeschikt raken, zodat volledig werken niet altijd meer mogelijk is. Hieronder de top 4 meest voorkomende ongelukken op de werkvloer. 

Aanrader: wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Amsterdam? Volg dan hier het 112 nieuws uit Amsterdam met de laatste alarmeringen.

1. Ongelukken met dieren

Er gebeuren tijdens het werk enorm veel ongelukken met dieren. Zeker binnen de boerensector, slachterijen, dierenartsen en ga zo maar door. Denk hierbij aan een trap van een dier, een beknelling of bijtwonden. Zeker bij zwaardere dieren zoals koeien en paarden is het belangrijk om goed op te letten om geen letsel op te lopen. Ook als je kijkt naar het laatste 112 nieuws dan zie je regelmatig ongelukken voorbij komen die op de werkvloer in de groensector gebeuren.

2. Snijden

In slachterijen of in restaurants vallen regelmatig gewonden met letsel door het scherpe materiaal waarmee gewerkt wordt. Let daarom altijd op tijdens het snijden of zagen van voorwerpen of etenswaren om ervoor te zorgen dat je aan het einde van de dag weer veilig naar huis kunt met al je lichaamsdelen en ledematen nog intact. 

3. RSI

Niet alleen mensen op kantoor kunnen RSI klachten oplopen. RSI klachten staan voor klachten aan spieren en gewrichten door bewegingen die vaak worden gemaakt. RSI kan klachten veroorzaken aan rug, schouders, nek en polsen. Heb je eenmaal last van RSI dan is het belangrijk om ergonomisch spullen aan te schaffen, zodat je in de juiste werkhouding kunt werken. Denk hierbij aan een ergonomisch bureau, bureaustoel en muis. Hiermee kun je de RSI klachten proberen te verminderen, zodat de klachten hopelijk snel afnemen.

4. Vallen

Op werk wordt er dikwijls gewerkt op hoogte, waarbij jaarlijks tientallen mensen naar beneden vallen. Ook wordt er op kantoor regelmatig een op- of afstapje gemist, waardoor pol verstuikingen- of breuken ook regelmatig voorkomen. Probeer dus zo voorzichtig mogelijk te zijn op het werk met scherpe voorwerpen, werken op hoogtes etcetera. Zie hier ook do and don’ts voor veiligheid op de bouwplaats.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply