Wat is verzinken en hoe werkt dit?

0

Wanneer het in de industrie gaat over verzinken of galvaniseren, bedoelt men meestal het aanbrengen van een laagje zink op metaal. Het doel hiervan is bescherming tegen de elementen. Dit gebeurt middels elektriciteit of middels hitte. In dit blog leggen we de voor- en nadelen van elektrolytisch verzinken en thermisch verzinken uit aan de hand van voorbeelden zodat u precies weet welke methode voor uw werkomgeving of branche het beste toegepast kan worden. We beginnen echter met een veelgemaakte fout: verzinken of galvaniseren.

Galvaniseren of verzinken, wat is het verschil?

Galvaniseren houdt in dat middels elektriciteit een laagje metaal op een (ijzeren) voorwerp wordt aangebracht. Meestal wordt hiervoor zink gebruikt. Daarom wordt dit (foutief) ook wel verzinken genoemd. Galvaniseren kan ook gedaan worden met chroom (verchromen), nikkel (vernikkelen) of goud (vergulden). Deze verschillende metalen bieden elk in hun eigen situatie verschillende voor- en nadelen. Zink is de meest gebruikte methode omdat dit voor vele industrieën qua kostprijs en resultaat het beste voldoet.

Verzinken houdt in dat een dun laagje zink middels hitte (thermisch) of middels elektriciteit (elektrolytisch) wordt aangebracht op een (ijzeren) voorwerp. Zo’n voorwerp kan bijvoorbeeld een metalen box of een metalen opzetrandvoor een pallet zijn, die na behandeling extra beschermd is tegen de elementen. In beide gevallen wordt een beschermende laag gecreëerd, al hebben beide processen hun eigen voor- en nadelen die we graag toelichten.

Wat is elektrolytisch verzinken?

De termen galvaniseren en verzinken worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen in de volksmond hetzelfde: Door middel van elektrische lading wordt een dun laagje zink op het metaal van bijvoorbeeld een rolcontaineraangebracht. Belangrijk om te weten is dat galvaniseren, duidt op het elektronische aspect en dus op het proces. Naast verzinken middels elektriciteit kan ook verzinkt worden met hitte. Daarover vertellen we later meer. We zetten graag de voor- en nadelen van elektrolytisch verzinken voor u op een rij:

  • Voordeel: een fraai, glanzend uiterlijk met gladde afwerking
  • Voordeel: verminderde kans op corrosie t.o.v. onbehandeld ijzer
  • Voordeel: veen vervorming van ijzeren delen door lage hitte (30 °C tot 70 °C)
  • Voordeel: vrijwel geen nabewerking noodzakelijk
  • Nadeel: relatief dunne beschermingslaag (5 tot 40 micrometer, µm)
  • Nadeel: beschermingslaag is niet overal even dik en toereikend

Veel producten zoals rolcontainers of andere logistieke middelen zijn elektrolytisch verzinkt omdat ze ook buiten gebruikt worden. Het geeft daarnaast een mooie glanzende afwerking die direct in een winkelomgeving kan worden toegepast zoals bij metalen opzetranden voor pallets waar directe grijpvoorraad in geplaatst kan worden voor de consument.

En wat is thermisch verzinken dan?

Een goed voorbeeld van een thermisch verzinkt product is een stapelrek. Bij thermisch verzinken wordt een ijzeren voorwerp in een zinkbad ondergedompeld. De temperatuur van zo’n zinkbad is met 450 °C een stuk hoger dan het proces van elektrolytisch verzinken. Deze hitte zorgt ervoor dat de zinklaag en het ijzer van het product samensmelten tot een extra stevige laag. Het resultaat is een zeer sterke beschermlaag die zeer goed bestand is tegen corrosie. Daarnaast is het van belang dat holle ruimten worden voorzien van ontluchtgaten, zodat vloeibare zink erin kan lopen, en de verwarmde lucht eruit kan. Enige nabewerking na dompelproces en afkoelen is noodzakelijk. De eigenschappen van thermisch verzinken op een rij:

  • Voordeel: nog meer bescherming tegen corrosie
  • Voordeel: laagdikte bepalen door dompelsnelheid (30 – 200 micrometer, µm)
  • Voordeel: ook holle ruimten worden bereikt, mits voorzien van luchtgaten
  • Nadeel: braamrandjes en ‘druppels’ moeten verwijderd worden
  • Nadeel: door hoge temperatuur kan vervorming van (te dun) ijzer optreden

Thermisch verzinken geeft, afhankelijk van het gebruikte ijzer, doorgaans een matte, grijze finish. Het optische verschil tussen thermisch en elektrolytisch verzinken is dus goed zichtbaar. 

Dus kies ik nu voor elektrolytisch of thermisch verzinkt?

Wanneer de producten veel buiten – en in natte omgevingen – worden gebruikt of zelfs altijd buiten staan, raden we aan om thermisch verzinkte producten aan te schaffen. Deze behandeling is over het algemeen iets prijziger dan elektrolytisch verzinken, maar zorgt er wel voor dat uw producten beter beschermd zijn tegen roest en krassen.

Wanneer de producten voornamelijk binnen worden gebruikt in dus slechts af en toe nat worden, volstaat een elektrolytische behandeling vaak prima. Voordeel is dat dit type behandeling gevoelsmatig prettiger is wanneer er zonder handschoenen wordt gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de handling van rolcontainers bij intern transport van winkels. De glanzende finish van elektrolytisch behandeld metaal houdt ook in dat dit niet meteen misstaat in een winkelomgeving met consumenten.

Het is verstandig om bij de aanschaf van ijzeren of metalen middelen in bijvoorbeeld de logistieke sector onderzoek te doen naar de behandelmethoden die gebruikt zijn. Zo waarborgt u een lange levensduur en de juiste ergonomische eigenschappen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply