Waar je aan dient te denken wanneer je op hoogte werkt

0

Op hoogte werken wordt niet alleen door veel mensen als behoorlijk eng ervaren, ook kan het gevaarlijk zijn! Denk aan een situatie waarbij je uitglijdt, een situatie waarbij je jezelf niet goed vastgemaakt hebt, enzovoorts. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar, die je kunnen helpen bij het werken op een grote hoogte. De kans op ongelukken wordt zo aanzienlijk kleiner! In dit artikel vertellen we je meer over werken op hoogte en de voorzorgsmaatregelen die je in zo’n geval dient te treffen.

Maak gebruik van een hoogwerker bij klussen op hoogte

Wanneer je werkzaamheden op hoogte uitvoert, is het verstandig om een hoogwerker te gebruiken. Met een hoogwerker kun je eenvoudig op een grote hoogte komen, zonder zelf op een ladder te hoeven klimmen. Daarbij biedt een hoogwerker je alle mogelijkheden om jezelf vast te maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een band om je middel, in combinatie met een karabijnhaak. Met de karabijnhaak kun je jezelf aan de randen van de hoogwerker vastklikken.

De investering in een nieuwe hoogwerker is niet noodzakelijk! Een hoogwerker huren kan tegenwoordig eenvoudig online en bij verschillende partijen. Dit is goedkoop, verzekert je van een goede kwaliteit hoogwerker en voorkomt dat je veel in een nieuwe hoogwerker moet investeren.

Zorg dat je handen vrij blijven bij werken op hoogte

Om je balans te houden, is het raadzaam om je gereedschap elders op te bergen als je op grote hoogte werkt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gereedschapsband om je middel, waaraan je de verschillende gereedschappen vast kunt maken. Zo heb je je handen vrij, om eenvoudig omhoog te kunnen bewegen. Dit geldt in het bijzonder wanneer je met een trap omhoog wilt gaan. Door je handen vrij te houden heb je de meeste grip, wat de kans op uitglijden tijdens het werken op hoogte verkleint.

Schakel waar nodig hulp in van professionals

Vind je het eng om op hoogte te werken, bijvoorbeeld doordat je last hebt van hoogtevrees? Laat de klussen in dat geval door anderen uitvoeren! Niet alleen hoef je zelf op deze manier geen onnodige risico’s te nemen, ook ben je verzekerd van een vakkundige uitvoering van de klussen.

Tip: bekijk voor je aan de slag gaat een online instructievideo! Zo weet je op welke manier klussen moeten worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een video over het leggen van dakpannen, of het aanbrengen van andere dakbedekkingsmateriaal.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply