Een kantoorbaan slecht voor de gezondheid: welke maatregelen kun je nemen?

0

Er zijn verschillende banen die voor lichamelijke klachten kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan banen in de bouw, waarbij zware materialen op de juiste wijze moeten worden opgetild om rug- en nekklachten tegen te gaan. Wist je dat ook kantoorbanen van invloed kunnen zijn op je gezondheid? Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde werkhouding, waarbij klachten in verschillende gewrichten op kunnen spelen. Zo is het ook van belang dat de bureaustoel op de juiste hoogte staat. In dit artikel geven we je enkele tips om een verslechtering van je gezondheid, als gevolg van een kantoorbaan, tegen te gaan.

Zorg voor de juiste hulpmiddelen bij je kantoorplek

Op internet vind je verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen, om een ergonomische werkhouding aan te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een verstelbare monitorarm! Het voordeel van verstelbare monitorarmen, is dat je deze precies op ooghoogte in kunt stellen. Op deze manier voorkom je dat je voortdurend naar beneden moet kijken tijdens de werkdag. Door naar beneden te kijken kunnen er klachten aan je nek opspelen. Zeker nu flexwerken populairder wordt, is het verstandig om werkplekken uit te rusten met een verstelbare monitorarm. Andere populaire hulpmiddelen zijn onder meer de ergonomische muis, bureaustoel en een ergonomisch toetsenbord, deze producten werken allemaal bij aan een gezonde houding waardoor je langer kunt doorwerken zonder last te krijgen.

Beweeg voldoende tijdens de werkdag

Minstens zo belangrijk als het gebruik van ergonomische hulpmiddelen tijdens de werkdag, is voldoende beweging. Een nadeel aan een kantoorbaan is immers, dat je een groot deel van de dag op een bureaustoel zit. Ga op de fiets of te voet naar het werk, in plaats van met het openbaar vervoer of de auto. Ook op de werkvloer zelf kun je regelmatig een ommetje maken! Ga in de pauze bijvoorbeeld naar een supermarkt of een café in de buurt voor een broodje gezond, loop met de trap omhoog in plaats van met de lift, enzovoorts.

Rust

Tijdens een drukke werkdag moet je niet vergeten om af en toe je rust te pakken. Even een kop koffie doen met je collega’s in een ingerichte loungehoek werkt alleen maar beter voor je productiviteit. Het is leuk om bijvoorbeeld een hangmat op te hangen of zitzakken neer te leggen. Wanneer je goed uitgerust bent heb je een betere concentratie en kunnen je hersenen meer informatie opslaan.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply