Kogelvrij glas, waarvoor handig en wat zijn de voordelen?

0

Het is van grote schande dat er op de wereld kogelwerend glas wordt gebruikt. Toch is het beter om ‘safe than sorry’ te zijn. Gevaarlijke plekken extra beveiligen kan uiteraard ook preventief werken. Kogelbestendig glas wordt ook wel kogelwerend glas, gelaagd glas, kogelvrij glas of veiligheidsglas genoemd. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van kogelvrij glas en wanneer kun je dit het best gebruiken? Wij leggen het je uit!

Kogelbestendig glas toepasbaarheid

Kogelbestendig glas kan op vele manieren worden toegepast. Zo wordt het toegepast in auto’s, huizen en bij loketten bij een bank, tankstation et cetera. Veelal wordt dit glas gebruikt wanneer er enig risico zit aan de positie waar het voor dient. Het kogelbestendige glas wordt gebruikt bij banken tegen overvallen, zo ook bij tankstations.

Een ruit wordt kogelwerend gemaakt door minstens drie glasplaten samen te voegen. De platen worden aan elkaar vastgeplakt door middel van verschillende kunststof middelen. Daarnaast wordt er al tijdens de fabricatie gebruik gemaakt van speciale productietechnieken. Deze techniek omvat een extreem hoge druk en temperatuur waardoor de verschillende lagen zichzelf aan elkaar lassen.

Voordelen

Naast het allergrootste voordeel, dat je achter het glas veilig bent, kent kogelwerend glas nog meer voordelen. Zo is de akoestiek in een ruimte met kogelwerend glas beter dan in een ruimte met enkelglas. Daarnaast isoleert kogelwerend glas beter door de dikte. Als je waardevolle voorwerpen tentoon wilt stellen, die gevoelig zijn voor UV-straling, dan kun je dit het best doen achter kogelwerend glas. Kogelwerend glas houdt namelijk alle UV straling tegen, waardoor bijvoorbeeld foto’s onmogelijk kunnen vervagen.

Uiteraard is kogelwerend glas een handig middel om belangrijke mensen op sleutelposities te beschermen tegen aanslagen. De auto’s van bijvoorbeeld de Nederlandse koning of Amerikaanse president, worden goed beschermd met behulp van kogelwerend glas. Bij de doorsnee inwoner is kogelwerend glas helemaal niet interessant of aan de orde. Daarom wordt veelal gebruik gemaakt van twee lagen glas. Dit in tegenstelling tot kogelwerend glas waar gebruik wordt gemaakt van meerdere lagen glas en daartussen een transparante kunststoflaag.

Regulier auto glas

Toch weert het reguliere (normale) glas, die wordt gebruikt voor de ruiten van normale voertuigen, wel het één en ander. Het ligt er wel aan met welke snelheid het object in aanraking komt met de ruit. Wanneer er steentjes op het asfalt liggen en deze opspatten door een voorligger kan de ruit deze nog wel weren. Echter bestaat er wel de mogelijkheid dat er een sterretje, en dus glasschade, ontstaat. In dat geval is het van belang dat je het glas repareert voordat er een geheel nieuwe ruit in wordt geplaatst.

Hopelijk zie je nu in hoe belangrijk het is om te kiezen voor kogelvrij glas bij bepaalde situaties en locaties. Wil graag meer informatie over dit onderwerp, laat het weten door een reactie achter te laten!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply