Veilig afval scheiden op de bouwplaats (LG)

0

Een zeer groot gedeelte van al het afval is afkomstig vanuit de bouwindustrie. Dat is ook een reden dat afval scheiden op de bouwplaats erg belangrijk is. Indien de afvalstoffen goed gesepareerd worden, kan men hiervan weer nieuwe grondstoffen creëren (van hoge kwaliteit). Het bespaart niet alleen geld, maar het levert ook een positieve bijdrage aan het milieu. Maar het brengt nog andere voordelen met zich mee.

Het zorgt voor extra veiligheid

Als de bouwplaats opgeruimd is, is de kans op een ongeluk aanzienlijk kleiner dan wanneer het een puinhoop is. Situaties zijn ook beter te overzien omdat overzicht gecreëerd wordt als men het afval zou opruimen en scheiden. Om het scheiden van het afval in goede banen te leiden kan men gebruik maken van puincontainers en bouwcontainers.

Besparing van grondstoffen

Als men het afval scheidt aan de bron resulteert dat in een zuivere afvalstroom. Dit wordt ook wel een monostroom genoemd. Het afval is dan ook het minst vervuild en kan ook om die reden heel goed opnieuw worden gebruikt. Dit is een grondstofbesparend proces, want de oude materialen worden weer omgetoverd tot nieuwe grondstoffen, wat ook weer geld bespaard en goed is voor het milieu.

Meer en nieuw inzicht

Er bestaat een hele grote kans dat het totaal onbekend is wat er nou precies aan afval afgevoerd wordt, omdat het afval niet gescheiden wordt. Hierdoor verlies je het inzicht wat je nou precies gebruikt aan materialen, wat weggegooid wordt en wat nog een keer gebruikt kan worden. Neem een voorbeeld aan beton, wat heel goed kan worden omgezet tot nieuw materiaal (wat weer kostenbesparend is). Als je afval scheidt op de bouwplaats, ben je in staat om vast te stellen wat voor verschillende soorten afval er op de bouwplaats ‘zwerft’ en krijg je weer een nieuwe blik op het algehele plaatje.

Goed voor de naam!

Door afval te scheiden lever je niet alleen een goede bijdrage aan het milieu en aan de veiligheid op de bouwplaats, maar doe je ook je naam eer aan. Het is altijd goed om bekend te staan als een bedrijf die rekening houdt met de veiligheid en met het milieu. Je kunt dit zichtbaar maken door op een bepaalde manier een signaal af te geven tijdens het afval te scheiden, door middel van bijvoorbeeld gekleurde stickers op de bouwcontainer te plaatsen. Op een verantwoorde manier maatschappelijk ondernemen doe je zo!

 

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply