Hoe kun je het best werkschoenen uitkiezen?

0

Werkschoenen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar en hebben allemaal tot doel om jouw voeten tijdens het werk te beschermen. Het kan zijn dat het dragen van werk- of veiligheidsschoenen verplicht is voor het uitoefenen van jouw beroep. Je kunt er ook zelf, voor extra veiligheid, voor kiezen om werkschoenen te dragen. Maar hoe kun je het best werkschoenen uitkiezen? In dit artikel leggen we je het uit.

Bepaal jouw gebruiksdoel

Voordat je op zoek gaat naar werkschoenen die bij jou passen, is het belangrijk om te bepalen wat jouw gebruiksdoel is. De keuze voor het soort werkschoen dat je nodig hebt is namelijk afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. Werkschoenen met een laag model zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor werkzaamheden met een veiligheidsrisico, omdat de enkels niet beschermd zijn.

Let op de flexibiliteit en de beweging van de werkschoen

Naast het gebruiksdoel is het ook goed om rekening te houden met de bewegingen die je maakt tijdens jouw werkzaamheden. Moet je veel klimmen? Kies dan voor een hoog model dat extra veel steun biedt. Moet je vaak knielen? Dan is een laag model een goede keuze, omdat je hiermee makkelijker kunt bewegen. Tip: maak tijdens het passen van de werkschoenen de bewegingen zodat je zeker weet dat ze geschikt zijn.

Waar ga je de werkschoenen dragen?

Om een goede keuze te maken is het essentieel om te kijken naar de locaties waar je de schoenen gaat dragen. Werk je vaak in een natte omgeving? Dan kun je voor een veiligheidslaars van kunststof of leer kiezen. Kunststof laarzen zijn ook geschikt wanneer je veel met chemicaliën werkt. Zorg er in ieder geval voor dat de schoenzool bestendig is tegen zuur, olie en hitte.

Wanneer ga je de werkschoenen dragen?

Voor mensen die buiten werken is het van belang om werkschoenen te kiezen die de voeten in de winter warm houden. Schoenen of laarzen met een wol- of een acrylvoering zijn in dat geval de beste opties. Tip: zorg ervoor dat de werkschoen of werklaars ruim genoeg is om wintersokken in te kunnen dragen.

Kies de juiste maat en pasvorm

Als laatst is het een must om voor de juiste maat en een goede pasvorm te kiezen. Let er bij het passen van de werkschoenen daarom op dat de schoen niet te strak of te los zit. Heb je brede voeten? Kies dan ook voor een breed model. Niets is namelijk vervelender dan werken met schoenen die niet fijn zitten.

Veel succes met het uitkiezen van jouw werkschoenen!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply